Aki szerint mindentől túlvédjük a gyerekeinket, kivéve amitől igazán kéne

április 21., 16:23
  • 2010 után sok országban romlani kezdett a tizenévesek mentális egészsége, az okokról komoly viták zajlanak azóta is.
  • Ennek a vitának a közepébe robbant bele az amerikai szociálpszichológus, Jonathan Haidt, aki A szorongó generáció című, pár hete megjelent könyvében egyértelmű okokat talált: az okostelefonokat és a közösségi médiát.
  • Haidt szerint a problémák már korábban megkezdődtek, a szabad, felügyelet nélküli játék visszaszorulásával, és 2010 után a közösségi média érkezése ezért tudott akkora károkat okozni a gyerekek között.
  • Az azonnal a bestseller listák élére ugró könyvében Haidt konkrét kiutakat is javasol, de akadnak bőven tudósok, akik nem találják elég meggyőzőnek a bizonyítékait.

A legnagyobb kísérlet, amit valaha a gyerekeken végeztünk

Valami látványosan elromlott a 2010 után tinédzserré váló fiatalok életében: kutatások világszerte arra jutottak, hogy a sajtóban leggyakrabban csak Gen Z gyűjtőnév alatt összefogott generáció tagjainál elődjeikhez képest meredeken nőtt a depresszióval és szorongással küzdők aránya, többen próbáltak meg kárt tenni magukban, és közben olyan, az életminőség szempontjából fontos kérdésekben, mint hogy hány barátjuk van, vagy hogy mennyi időt töltenek a barátaikkal, számos országban visszaesést mértek.

Hogy a fiatalok mentális egészsége a 2010-es évek végére sokat romlott, azt nem nagyon vitatja senki, elég sok adat támasztotta ezt alá már a koronavírus megjelenése előtti időszakból is. A kiváltó okokról viszont komoly viták zajlanak. Ezeknek a vitáknak a közepébe érkezett meg új könyvével az amerikai szociálpszichológus, Jonathan Haidt, aki A szorongó generáció (The Anxious Generation) című új könyvében nagyon határozottan érvel amellett, hogy az okostelefonok és a közösségi média elterjedése felelős a drámai változásokért.

Haidt az egyik legismertebb társadalomtudós az Egyesült Államokban, korábbi könyveiben elsősorban az amerikai politikai polarizáció okait kutatta, többek között az eltérő erkölcsi felfogások és ösztönök felől vizsgálva. Az elmúlt években megjelent véleménycikkeiben azonban már főleg az okostelefonok fiatalokra gyakorolt pusztító hatásával foglalkozott, e cikkek nyomán született meg március végére az új könyve is, ami azonnal a New York Times bestsellerlistájának élére került, és nagyon heves kritikákat kapott kutatók egy részétől.

Jonathan Haidt
photo_camera Jonathan Haidt Fotó: JASON KOERNER/Getty Images via AFP

Haidt könyvének új címében egyenesen úgy fogalmaz, hogy a 2010 utáni időszakban a gyerekkor Nagy Újrahuzalozása (Great Rewiring) történt meg, azaz olyan léptékű változások zajlottak ebben a nagyon rövid időszakban, melyek teljesen átalakították azt, hogy mit jelent gyereknek lenni, és gyakorlatilag újrahúzta a gyerekek idegrendszerét is. Mint egy ponton írja, pár év leforgása alatt az okostelefonok és a közösségi média elterjedése miatt teljesen megváltozott, hogy a gyerekek milyen társadalmi mintákat ismernek meg, milyen szerepmodellekkel találkoznak, hol és hogyan tudják feldolgozni az érzelmeiket, mennyit és hogyan alszanak vagy hogy mennyi testmozgást végeznek.

Teljesen más lett a napi élete, az öntudata, a társas kapcsolata egy olyan 13 évesnek, aki 2000-ben született és már lett iPhone-ja, mint annak, 2007-ben volt 13 éves, és még csak kihajtható telefonja volt.

– írja Haidt, aki hangsúlyozza, hogy a Gen Z-k lettek az első generáció a történelem során, akik úgy léptek be a kamaszkorba, hogy állandóan magukkal hordoztak egy portált, ami révén folyamatosan át tudtak lépni egy alternatív univerzumba, hátrahagyva az embereket, akik közvetlen közelükben voltak. Az, ahogy a fiatalokat kontroll nélkül ráengedték a közösségi médiára, az emberiség történetének egyik legnagyobb léptékű, gyerekeken végzett társadalmi kísérlete volt, anélkül, hogy bárki tisztában lett volna azzal, hogy milyen következményekkel járhat majd mindez.

Ennek eredménye lett, hogy alig egy évtized leforgása alatt eljutottunk oda, hogy egy 2022-es amerikai felmérés szerint például a tinédzserek 46 százaléka „szinte állandóan” online van, azaz az ébredéstől az éjszakába nyúló elalvásig a telefonjuk folyamatosan a kezük ügyében van, és a közösségi platformok alkalmazásai kísérik végig a napjukat. Haidt könyve erőteljesen Amerika-fókuszú, de minden fejezetben igyekszik beemelni kutatásokat, melyek azt igazolják, hogy az általa feltárt problémák a fejlett világ többi országában is jelen vannak. A könyvhöz készült honlapon minden kutatási adat elérhető, a kutatótársával vezetett blogjukon pedig rendszeresen közölnek újabb eredményeket más országok kutatásairól.

A Haidt által felvázolt elmélet szerint a problémák gyökere már jóval korábban megjelent: az okostelefonok és a közösségi média épp azért is okozhatott ekkora károkat, mert a megelőző évtizedekben már eleve megváltozott, hogy mit jelent gyereknek lenni, és a digitális eszközök ezt az új típusú gyerekkori tapasztalatot találták telibe. Ahhoz, hogy az érvelését felvázolhassuk, vissza kell mennünk a 80-as, 90-es évekig, amikor Haidt szerint sok gyerek életéből elkezdett kiszorulni a szabad, felügyelet nélküli játék.

A túl komollyá vált gyerekkor

Ezért A szorongó generáció első fele valójában nem is az okostelefonokról és a közösségi médiáról szól, hanem arról, hogy mit jelent játszani, és mit veszítenek a gyerekek, ha a szabad játék odalesz az életükből. Haidt sokat ír arról, hogy a 80-as évektől kezdve hogyan szorult vissza a felügyelet nélküli játék lehetősége, és ebben nemcsak egy életmódbeli változást lát, hanem olyan alapvető fordulatot, ami lényegileg befolyásolja, hogy az érintett gyerekekből milyen felnőtt válik.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.