Novák Katalin sógornője és egy öt éve tartó nyomozás a szegény donorok petesejtjeit gazdagoknak áruló budapesti klinika ügyében

április 29., 10:59
  • A 444 információja szerint még mindig folyik az öt éve tartó nyomozás a Versys nevű meddőségi klinika ügyében, azzal a gyanúval, hogy pénzért megvették rászoruló nők petesejtjeit, amiket gazdag ügyfeleknek adtak el.
  • Ez Magyarországon szervkereskedelemnek számít, több közeli országban viszont nem.
  • A Versys egyik egykori embriológusa ad tanácsot a magyar lombikszektort 2022 óta felügyelő Vesztergom Dórának, aki Novák Katalin sógornője, és azután nevezték ki oda, hogy Novák elnök lett.
  • A Vesztergom vezette Humánreprodukciós Igazgatóság tavaly többek között azt javasolta a kormánynak, hogy könnyítse meg a petesejt-adományozást.
  • Ez máig sem történt meg, állítólag a katolikus egyházhoz közelálló lobbi hatására.
  • Szakemberek attól tartanak, hogy ha tényleg volt illegális petekereskedelem, és tényleg sok nő szült gyereket azonos donor által eladott petesejtből, később féltestvérek kerülhetnek akár szexuális kapcsolatba egymással.

2024. április 24-én délután egy olyan magyar nő hívta fel telefonon a menő nőgyógyászati központnak számító budapesti Versys klinikát, aki régóta szeretett volna gyereket, de az eddig elvégzett tesztek alapján már csak donortól származó petesejt beültetésében bizakodhatott. Csakhogy Magyarországon lényegében nem lehetséges adományozott petesejthez jutni: a jogszabályok szerint elvileg nem tiltott ugyan az anonim donáció, de a gyakorlatban lényegében mégis az, mert nem szabad fizetni érte. Ha valaki pénzt ad petesejtért cserébe, az a szervkereskedelem, szakkifejezéssel az „emberi test tiltott felhasználása” bűnébe esik, ami a BTK szerint három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. De ha egészségügyi dolgozó követi el, és üzletszerűen, akkor a büntetése 2 és 8 év közötti szabadságvesztés lehet.

Hősünk nem véletlen a Versys klinikát hívta. Ezt az intézményt ugyanis 2019-ben éppen a fentiekkel gyanúsította meg a rendőrség. Vagyis azzal, hogy rászoruló nőktől petesejteket vásárolt, majd ezeket a megtermékenyítésük után jelentős összegért ültette be a meddő ügyfeleinek méhébe. Az ügyben nagy lendülettel indult meg az ismeretlen tettes ellen indított nyomozás: a korabeli napi sajtó beszámolói szerint a rendőrség 2019 elején házkutatást tartott mind a Versys klinikáján és irodáiban, mind a cégtulajdonos Vereczkey Attila orvos lakóhelyén.

Zűrös ügyek a szülészeten és a meddőségi magánklinikán

Vereczkeynek orvoshoz képest egyébként eléggé kalandos előélete volt, amit a Válasz Online 2019-es cikke így foglalt össze::

„A Magyar Orvosi Kamara több rendben marasztalta el, részint azért, mert meghamisította saját életrajzi adatát. Vereczkey a Nyírő Gyula Kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának vezetéséről is azért mondott le, mert a Pesti Központi Kerületi Bíróság megrovásban részesítette okirat-hamisítás miatt.

2014-ben aztán első fokon két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték: akkor már csalás miatt. A vádirat szerint több mint 80 esetben kért pénzt egy közkórházban nőgyógyászati betegeitől, azt állítva, hogy a műtétet nem finanszírozza a társadalombiztosító. A bíró igazolva látta a vádat. Jogerősen végül enyhítették a büntetését, de csalásért 1,8 milliós pénzbüntetésre ítélték.”

Ez azonban még a korábbiaknál is sokkal komolyabb, az érintetteket potenciálisan akár 8 év börtönnel fenyegető ügynek ígérkezett. Az egészről azért lehet meglepően sokat tudni, mert Élő Anita, a Heti Válasz, majd a Válasz Online újságírója 2019-ben több tényfeltáró cikkben mutatta be az esetet. Élő konkrét személyt is talált, akinek milliós összegért ajánlottak donortól levett petesejtet, ami, ha így történt, bűncselekmény:

„S. Erika volt az a beteg, aki gyermeket szeretett volna, és Vereczkey azt mondta neki, »ő lát esélyt arra, hogy saját biológiai utódjuk legyen. Mindez hat-nyolcszázezer forintba kerülne, ám petesejt-donáció is szóba jöhet. […] Rendelkezésre áll 12-15 donor, egészséges, megbízható, de ennek van anyagi vonzata is, egymillió forintba kerülne« – idézi fel S. Erika az orvos szavait. »Leírta, hogy van szőke, kék szemű, magas, vékonyabb – az igényeinknek megfelelő petesejtdonort választhatunk.«"Azt, hogy a tényfeltáró cikksorozatot a hatóságok sem tartották alaptalannak, mi sem bizonyította jobban, mint hogy nyomozás indult. A 444 most megszerzett információi szerint a rendőrök nemcsak házkutatást tartottak, de tanúként ki is hallgatták a klinika összes olyan munkatársát, akik 2019-ben, vagy a nyomozás által érintett korábbi időszakban a Versysnél dolgoztak. Köztük egy Nánássy László nevű embriológust, aki 2012 és 2017 között öt éven át volt a meddőségi magánklinika laborvezető embriológusa. Ő nemsokára fontos szereplője lesz a sztorinknak.

Még mindig nyomoznak

A nyomozás lendületesen indult ugyan, ám ahhoz képest, hogy az első lépésekről a sajtót is tájékoztatták, később már semmit sem lehetett hallani róla. A 444 tudomása szerint szakmai körökben arról pletykálnak, hogy a nyomozást „fentről altatják”, más információk szerint viszont azért halad ennyire lassan, mert olyan sok érintett nőt kellett meghallgatni. Az ügyben most egy rakás kérdést küldtem a rendőrségnek, köztük olyanokat, hogy mikor történt az utolsó nyomozati cselekmény, illetve hogy kiderült-e az a kulcsfontosságú dolog, hogy hány donortól hány petesejtet vettek le és ezekből hány gyerek született.

A rendőrség szűkszavú válaszából azonban csak az az - egyébként fontos - tény derült ki, hogy a nyomozás most, több mint öt év elteltével is folyik:

„Tájékoztatjuk, hogy a büntetőeljárás továbbra is folyamatban van a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál, a nyomozás érdekére tekintettel azonban arról bővebb információt nem áll módunkban közölni.”Az ügyre a 444 figyelmét felhívó orvos-szakmai források meglepetésüket fejezték ki, hogy pont az a Nánássy László embriológus adhat tanácsot az időközben államosított meddőségi/lombikbébi szektort irányító Vesztergom Dórának, Novák Katalin lemondott köztársasági elnök sógornőjének, aki a szakmában közismert módon évekig dolgozott a zűrösnek tartott Versysnél.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.