Elkezdték felfüggeszteni az amerikai Columbia Egyetemen tüntető diákokat

külföld
április 30., 04:34

Helyi idő szerint hétfő délután lejárt az amerikai Columbia Egyetem vezetése által adott ultimátum. Miután a Palesztináért tüntető diákok nem teljesítették a kérést, elkezdték őket felfüggeszteni.

A Columbia elnöke, Mincouche Shafik délután 2 óráig hagyott időt a diákoknak az önként távozásra. Levelében azt írta, aki a kitűzött időpontig jelentkezik az egyetem tisztségviselőinél, és vállalja, hogy 2025. június 30-ig vagy diplomájának megszerzéséig betartja az egyetemi szabályzatot, jogosult lesz a szemeszter folytatására. Egyébként további vizsgálat nélkül felfüggesztik.

A tüntető diákok nem fogadták el az ajánlatot. Közleményükben a helyzet erőszakos eszkalációjával vádolták meg az egyetem vezetését, és válaszlépésként hevesebb akcióikat ígértek. Azt írták, az egyetem megtagadja a tüntetésben résztvevő diákok amnesztiára vonatkozó követeléseit.

Palesztin zászlót lengető diák a Columbia Egyetemen
photo_camera Palesztin zászlót lengető diák a Columbia Egyetemen Fotó: SELCUK ACAR/Anadolu via AFP

A Columbia kampuszán április közepe óta sátraznak diákok, akik a gázai háború befejezéséért és Izrael ellen tüntetnek. A demonstrációkon antiszemita megnyilvánulásokat is lehetett hallani.

A New York-i rendőrség az egyetem vezetésének kérésére múlt pénteken feloszlatta a tüntetést, több diákot letartóztattak, eltávolítottak, kirúgtak. Ezzel a vezetés ahelyett, hogy lehűtötte volna a kedélyeket, egyenesen olajat öntött a tűzre. Mostanra már negyven nagy amerikai egyetemen tüntetnek a diákok. A Humboldt Kaliforniai Állami Műszak Egyetemet le is zárták a tüntetések miatt.

(via The Guardian)