Amerikai egyetemek tucatjain tüntetnek a diákok a palesztinok mellett

külföld
április 27., 13:56

Múlt héttől több száz diák települt ki a New York-i Columbia Egyetem kampuszára, hogy a gázai háború beszüntetéséért és Izrael ellen tüntessenek. Követelték az intézmény vezetésétől, hogy szakítsák meg a kapcsolatot az Izraelhez köthető partnerekkel. A tiltakozás során több antiszemita megnyilvánulás is elhangzott.

photo_camera 2024. április 26.: a New York-i Columbia Egyetemen második hete folytatódnak a tüntetések. A sátrak a Gázai Szolidaritási Táborban Fotó: MELISSA BENDER/NurPhoto via AFP

Péntekre az egyetem vezetésének kérésére a New York-i rendőrség feloszlatta a tüntetést, több diákot letartóztattak, eltávolítottak, kirúgtak. Ezzel a vezetés ahelyett, hogy lehűtötte volna a kedélyeket, egyenesen olajat öntött a tűzre. Mostanra már negyven nagy amerikai egyetemen tüntetnek a diákok – nem kis részben szolidaritásból a Columbia Egyetem diákjaival.

Tegnap hajnalban legalább 100 diákot tartóztattak le az Egyesült Államokban, legtöbbjüket a bostoni Emerson College-ban és az Ohio Állami Egyetemen. A Georgia állambeli Atlantában a rendőrség gumilövedékekkel és könnygázzal lépett fel a diákok ellen, a filozófia tanszék vezetőjét letartóztatták. Az ohiói Columbus egyetemen a rendőrök összecsaptak a tüntetőkkel, többüket letartóztatták, birtokháborítással vádolják.

photo_camera A George Washington Egyetem diákjai a Gázát ért támadások ellen tiltakoztak Fotó: CELAL GUNES/Anadolu via AFP

A diákok október óta tartanak gyűléseket, ülő- és éhségsztrájkokat a háború ellen, amelyben palesztin oldalon harmincezer, izraeli oldalon ezer felett jár a halálos áldozatok száma. A diákok szerint az Izraelben működő vagy vele üzletelő vállalatok bűnrészesek a Gáza elleni háborúban. Ezért szeretnék, hogy az egyetemeket üzemeltető alapítványok álljanak le az izraeli kötődésű üzletekkel. Az egyetemek vezetőségén ugyanakkor alapítványi oldalról is nagy a nyomás, a kuratóriumok többször is a tiltakozások betiltását követelték.

photo_camera A George Washington Egyetem táborozói Fotó: CELAL GUNES/Anadolu via AFP

A Columbián hiába tértek át időközben a távoktatásra, a tüntetések továbbra is zajlanak. A diákok tárgyalnak az egyetem vezetőségével, és bár azt nem érték el, hogy az izraeli kapcsolatokkal rendelkező cégekkel megszakítsák az együttműködést, az átláthatóbb költségvetés irányába sikerült lépéseket tenni.

A Columbia vezetőjét, Mincouche Shafiket azóta egyszer megpróbálták leváltani – sikertelenül. Vizsgálat azonban indult ellene, mivel a vezetés szerint a rendőrség beengedésével aláásta az akadémiai szabadságot, és figyelmen kívül hagyta a hallgatók és oktatók jogait. (Guardian, BBC, Al Jazeera)