Újabb amerikai egyetemet zártak le palesztinpárti tüntetések miatt

külföld
április 29., 04:18

A folytatódó Izrael-ellenes tüntetések miatt újabb egyetem területét zárták le az Egyesült Államokban vasárnap. A Humboldt Kaliforniai Állami Műszak Egyetemet a tavaszi szemeszter további heteiben már nem is nyitják meg.

Részlet egy, a tiltakozásokról készült videóból
photo_camera Részlet egy, a tiltakozásokról készült videóból Fotó: Twitter

Az intézmény vezetése közölte: csak engedély birtokában tartózkodhat bárki az egyetem területén. A bejelentés szerint aki a szabályt megszegi, azt felelősségre vonják, és letartóztatásnak néz elébe. Az egyetemen múlt hétfőn tüntetők elfoglaltak két nagy előadótermet, amit „Intifáda teremnek” kereszteltek el.

A város polgármestere az egyetemét érintő engedély nélküli tüntetéssel kapcsolatban azt közölte: a rendőrségtől csak végső eszközként várja, hogy erővel avatkozzon be a tiltakozók ellen. Kerry Thompson arra sürgette a hatóságot, hogy úgynevezett „de-eszkalációs” stratégiát alkalmazzon, és megerősítette, hogy a tüntetők oldalán áll.

Az Egyesült Államokban a hétvégi összegzések szerint mintegy kétszáz egyetem területén kezdtek tiltakozást palesztinpárti diákcsoportok. A tüntetéssorozat New Yorkban, a Columbia Egyetemnél kezdődött, és egy országos hálózattal rendelkező diákszervezet szélesítette ki. A tüntetők általános követelése az, hogy az intézmények szakítsák meg kapcsolataikat Izraellel, illetve olyan vállalatokkal, amelyeket szoros kapcsolatok fűznek Izraelhez.

A tiltakozások során a rendőrség az elmúlt másfél hétben már több mint ötszáz embert vett őrizetbe.

Palesztinpárti, Izrael-ellenes tiltakozások a kaliforniai Humboldt egyetemen
photo_camera Palesztinpárti, Izrael-ellenes tiltakozások a kaliforniai Humboldt egyetemen Fotó: Twitter

Az amerikai Kongresszus republikánus képviselője, Pat Fallon vasárnap egy televízióinterjúban azt követelte az érintett egyetemektől, hogy mutassanak erőt, és azokat a diákokat, akik többszöri felszólításra sem követik az egyetemük iránymutatását, sújtsák kizárással, mert csak az tudja megállítani a törvénytelen akciókat. (MTI)