Térképen a budapesti bulinegyed

életmód
2013 május 24., 07:53
comments 1

EZ EGY 2013-AS CIKK. A FRISS TÉRKÉPET ITT TALÁLOD

Ami most folyik Budapest belvárosában, olyan nem volt itt soha. Az utóbbi két nyáron az egykori zsidónegyed házaiban, udvarain és utcáin elsőrangú bulinegyed alakult ki, kvázi 24 órás nyitvatartással, ámuldozó turistákkal, és minden egyéb kellékkel, ami egy világvárosban kötelező, de Budapestről eddig sajnálatosan hiányzott.

A 444 most a bulinegyed epicentruma előtt tiszteleg, és veszi végig azt a 60 és fél vendéglátóhelyet (az egyik még nem nyílt meg), amelynek sikerült bezsúfolódnia a Rumbach Sebestyén-Dob-Kazinczy-Király utca által határolt négyzetbe. Kocsmák, kávézók, bisztrók, mulatók, pizzeriák, pubok, taqueríák, sörözők, presszók, teaházak, kebabosok, szendvicsezők, borbárok, cukrászdák, kínai, thai és vietnami éttermek sorakoznak térképünkön, amelyen összeszedtük, kinek, mikor, hova kell mennie, és mit kell ott fogyasztania, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a bulinegyedből. Minden egyes ikon kattintható, sőt, kattintandó, mindegyik alatt ott lapul a sok értékes-izgalmas információ.

A kép alatt viszont a 444 szerzői ajánlják kedvenc helyeiket a környékről, amelyeket fáradhatatlan kutatómunkával, önzetlen alkoholfogyasztással sikerült feltérképezniük. Korábban a szerkesztőség egyetlen tagja sem gondolta, hogy ilyen valaha lesz Budapesten.

kazinczy_3

Flying Bird Tea House

A legkevésbé sem bulihely. Nincs is nyitva buliidőben. Meditatív, new age-es, ezoterikus hangulat, az alkoholmentes íz- és illatbombák apró szentélye. Nagyon jó teák. Tényleg jók. A legjobbak, amikhez ma Magyarországon hozzá lehet férni. Csak Kínából, csak autentikus termelőktől, kung-fu tálalásban, 85 fokon, sokszori felöntéssel. Akit érdekel az igazi tea, annak itt a helye. (Uj Péter)

Hivatal

Ne ijesszenek meg a bejárat melletti Magyar Narancsok! Ha a szar, de annál is hangosabb zenét nem szereted, és egy öltönyös köcsög is elég, hogy tönkretegye az estéd, emigrálj a Hivatalba, ahol a legtöbb hellyel ellentétben nappal is jó inni. Ez az egyik legolcsóbb és legkisebb hely, kényelmetlen ülésekkel, de laza pultosokkal. És ha a kis belső tér nyomaszt, jobb időben ki, vagy akár a Telep/Központ elé is oda lehet menni a többiekhez a sokkal olcsóbb piával. (Herczeg Márk)

Központ

Talán akkor is a kedvenc kocsmám lenne a bulinegyedben, ha Pándi Balázs jazzlegenda a pult mögött nem adna a protekciósoknak ingyen pálinkaköröket. Nekem a Gozsdu udvar túl steril, a romkocsmák túl lepukkantak és lejártak, viszont nagyon értékelni tudok egy olyan helyet, ahova normális emberek járnak szórakozni és berúgni. Kint ácsorogni a Madách-Rumbach sarkon, amíg ki nem jön a polgárőrség a kedvenc péntek éjszakai programom. (Bede Márton)

Kőleves Kert

A lepukkant Balaton-parti strandot idéző Kőleves Kert az a hely, ami 1972-ben sem nézett ki volna jól, 2002-ben, a retróhullám idején sem nézett volna ki jól, mostanra meg csak úgy maradt. A kavicságyban kitöri az ember a bokáját, a faszékeken csíkosra üli a seggét, a billegős asztalokon kiömlik a sör, a csaposok meg sokan vannak ugyan, de mintha minden nap az első napjuk lenne a szakmában. És megkérdik, tegyenek-e jégkockát a borba. Kőleves Kert, én így szeretlek! (Vajda Gábor)

Léhűtő

A nemzeti sörforradalom bulinegyedbe szivárgott sejtje. A pincehelyiség elviselhetetlenül meleg, viszont a Holló utca túloldalára áttelepített nyári terasz a bulinegyed közepén is egyfajta arisztokratikus, szakértői különállást képvisel. A csapon lévő tucatnyi magyar kisüzemi sör közül csak egy-kettő igazán jó, de bármelyik jobb, mint valami Ászok, Soproni vagy Heineken. (Uj Péter)

Mika Tivadar Mulató

Ha nem tudod eldönteni, hova akarsz menni este, akkor ott a Mika. Mindenhez annyira közel van, hogy az sem baj, ha nem jut eszedbe másik hely. Pár éve még A Hely volt, most már csak egy rendes kocsma. Alapozni és a haverokat bevárni tökéletes hely, de üres asztalokat soha nem fogsz találni. (Kerner Zsolt)

Telep

Ez az első olyan hely Budapesten, ahová egyszer nem mentem be, mert úgy éreztem, hogy most nem vagyok úgy öltözve. Ide nem kell dress code, meg facecontrol vagy klubtagsági. Elmész előtte, és azonnal vágod, hogy ide tartozol-e vagy sem. A Telep olyan, mintha egész éveben ott forgatna klipet László Maismonsieur Loren. (Ács Dániel)

Utcai gengelés

Megnyílhat akár a kúlság temploma is a Kazinczy utcában, a legjobb bulik azért akkor is azok maradnak, amik egy padon kezdődnek egy sörrel, borral, vagy bármivel, ami nekünk kedves, az éjjelnappaliban folytatódnak pontosan egy perccel a nyomorult alkoholtilalom előtt, aztán a gyakorlatilag egybefüggő fesztiválterületté váló utcákon folytatódnak. Szívből örülök minden hely sikerének a bulinegyedben, de az a helyzet, hogy az utcai gengelés az azért mégiscsak utcai gengelés. (Plankó Gergő)

Wichmann

A Wichmann kocsmában az a csodálatos, hogy hogy húsz évvel ezelőtt is pontosan ugyanilyen lehetett benne minden, és majd húsz év múlva, amikor ezt az egész Kazincy utcai őrületet már rég elmosta a nyugdíjasterror és az urbanizáció, még mindig ugyanilyen is lesz. Kétféle törzsvendég van, a műveltségi kvíz-meccseket játszó öreg alkoholisták, és a környéken olcsónak számító alkohol miatt betérő egyetemisták, főleg a bölcsészkarról. A legszebb estéken a két társaság keveredik, igazi bónusz, amikor a sokszoros kenuvilágbajnok Wichmann tulajdonos nekiáll gitározni is. Borból még csak retteneteset ittam itt, a csapolt sörből egy is elég a másnapi fejfájáshoz, de az üveges Ászok-unicum párosban még soha nem csalódtam. Úgy nőtt a hely köré egy európai bulifőváros, hogy odabent még csak észre sem vették ezt. (Horváth Bence)

2Spaghi

Bulinegyedbe nem magas gasztronómia kell, hanem a türelmetlen, alkohollal teli gyomrok minél gyorsabb, de azért színvonalas kielégítése. A Gozsdu udvar hátsó traktusában lévő 2Spaghi tökéletesen teljesíti ezt a feladatot, friss, húsos lasagnát zabálni, de tényleg zabálni vasárnap hajnali kettőkor egy rendesen átbulizott éjszaka elengedhetetlen pillanata. Ráadásul ide délben is be lehet ugrani egy gyors ebédért, a pult mögött szolgálatban lévő, parodisztikusan olasz fiatalember pedig tökéletessé teszi az élményt. (Bede Márton)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.