10 dolog, amiről azt hittük, hogy 2013-ban már lesz, de még mindig nincs sehol

életmód
2013 október 02., 09:19

Mindenkinek van olyan álma, amiről azt gondolja, hogy néhány év múlva már biztosan megvalósul. Aztán amikor odaér a céldátumhoz, kiderül, hogy a jövő még mindig nincs sehol, és a vége nagyobb csalódás, mint amikor a hatvanas években felnőttek szembesültek azzal a nyolcvanas években, hogy még mindig nincsenek robotok.

Én például öt éve azt hittem, hogy 2013-ban már nem fognak SMS-sel vehető csengőhangot reklámozni a tévében, és hatalmasat tévedtem. Az is egyre inkább alapvetőnek tűnt az elmúlt tíz évben, hogy mára minden hatéves tanul már informatikát és angolt, ehelyett erkölcstan és hittan közül választhatnak.

Összeszedtünk tíz olyan dolgot, amikben az az igazán idegesítő, hogy már évek óta csak egy karnyújtásnyira vannak. Vagy legalábbis mindig azt hisszük, hogy már csak egy karnyújtásocskányira.

Online meccsnézés

photo_camera Gyakran ilyen a képe egy átlagos ingyenes netes közvetítésnek

Amire vártunk: 2013-ban már biztosan lehet nézni élőben az interneten a világ bármelyik meccsét. Lehet, hogy fizetni kell érte, de nem kell majd mindenféle lopott streamekben reklámcsíkok között kattintgatni.

Ami lett: Lopott streamekben kell reklámcsíkok közt kattintgatni, és néha a meccs egyáltalán nem látszik. Miért nem nézhet spanyol meg angol (vagy perui és dán) bajnokikat legálisan az, akinek nincs kábeltévéje?

Amiben most bízunk: Három-négy év, és megoldódik a probléma. Ennyi férfi nem tűrheti tovább szótlanul az elnyomást.

Ember a Marson

photo_camera Fotó: NASA / Wikipedia

Amire vártunk: Az ötvenes évektől kezdve kb. 20-30 évvel a jövőbe tervezve akartak embert küldeni a Marsra. Húsz éve még reális esélynek tűnt egy 2013-as Mars-utazás.

Ami lett: Az Apollo-program sikere után Werner Von Braun azt tervezte, hogy a nyolcvanas évek elején egy tucat embert juttat a Marsra, de az amerikai kormány ebbe végül nem vágott bele. Azóta csak egyre kijjebb tolják a határidőket. Az eddigi legnagyobb siker annyi volt, hogy tavaly landolt egy 2,5 milliárd dolláros Mars-járó, ami egyelőre nem talált semmi eget rengetően érdekeset.

Amiben most bízunk: 2023-ra ígéri egy holland cég, hogy kolóniát kezd el építeni a Marson, a NASA pedig a harmincas évek közepén küldene oda néhány embert. Addig sajnos megint csak a Holddal próbálkoznának.

A 4-es metró

photo_camera Tbg a 4-es metrót a Margitszigetre álmodta meg

Amire vártunk: A kommunisták már 1972-ben felvetették, hogy kéne, de csak 1998-ban lépett Demszky Gábor főpolgármester, ráadásul sietve állapodott meg az állammal az 1998-as választások előtt, de az első Orbán-kormány elhalasztotta a projektet. Az 1996-os terv alapján végül 2004-ben kezdték el a metró építését, akkor 2008-ra ígérték, hogy kész lesz.

Ami lett: Az évek során egyre kijjebb tolódott a határidő (itt egy táblázat a folyamatról), de 2015-ig mindenképpen át kell adni, különben elúsznak az uniós források.

Amiben most bízunk: Már nem bízunk semmiben. Ha még életünkben utazhatunk rajta, az már elég.

Roma párt

photo_camera Fotó: Daflics ezredes / Facebook

Amire vártunk: A rendszerváltás óta újra és újra felmerült, hogy több százezer magyarországi cigányra már pártot is lehetne építeni. 2002-ben, de még 2006-ban is – főleg a Jobbik előretörésével – lehetett várni egy roma párt felbukkanására, ami 2010-re már igazán bejuthatott volna a parlamentbe.

Ami lett: A Macifész esélytelen volt a választáson, és már most biztos, hogy 2014-ben sem kerül be cigány párt a parlamentbe. (A mozgalmakkal sem áll jól a cigányság: tavaly ősszel egy büntetett előéletű férfi, Daflics ezredes bejelentette, hogy megalapította a Roma Gárdát. Pár nappal később letartóztatták, majd szabadon engedték. Végül Angliában vállalt munkát.)

Amiben most bízunk: Az MSZP-nek van roma tagozata, és a Fidesz is magába olvasztotta a Lungo Dromot, úgyhogy azok a romák, akik politizálnának, nem feltétlenül kell, hogy felépítsenek egy pártot a semmiből. De ezek a cigányság érdekeinek képviseletéhez kevesek, úgyhogy ha 2022-ben mégis bejutna egy roma párt a parlamentbe, akkor mi szóltunk.

AIDS-ellenszer

photo_camera Itt gondozzák az ukrán AIDS-eseket (Fotó: Reuters / Gleb Garanich)

Amire vártunk: A múlt század közepén felbukkant vírust 1981 óta jegyzik önálló betegségként. A kilencvenes évekre akkora lett a hype körülötte, hogy elvárható lett volna, hogy valamikor az új évezred első évtizedében feltalálják a védőoltást.

Ami lett: Több áttörés is született, de az ellenszer még mindig nincs meg, csak stabilizálni tudják a betegek állapotát.

Amiben most bízunk: Szeptemberben azt ígérték, hogy két éven belül meglehet a gyógymód.

Normális mobiltelefon-akkumulátor

mobiltelefon

Amire vártunk: Néhány másodperc töltés után akár egy hétre elegendő árammal elláthatjuk a mobiljainkat.

Ami lett: Repülő autókkal hitegettek minket, de még mindig egy nap alatt lemerülnek a mobiletelefonok. Ráadásul még mindig nem lehet vezeték nélkül tölteni a mobilokat, pedig simán lehet, hogy évente több tucat ember leli a halálát töltőkábelben való megbotlásban.

Amiben most bízunk: Nem látszik, hogy bármelyik nagy gyártónak érdekében állna soha el nem használódó telefont gyártani. Úgy néz ki, tényleg van tervezett elavulás, úgyhogy nem hiszem, hogy öt év múlva akár három napig is bírná a mobilom.

A kopaszodás ellenszere

home alone

Amire vártunk: Az orvostudomány újabb diadala: a férfiakat örökké fiatallá tévő dús, selymes hajkorona a kétezres évek legelejére.

Ami lett: Még mindig kivédhetetlen a rőzsecsökkentés. Kétségbeesett Mézga Gézák és Gollamok kérik a fodrászt, hogy az utolsó hajszálukat hagyja meg kócosan.

Amiben most bízunk: Ha az évtized végére nem lesz olyan vitamintabletta, hajnövesztő sampon vagy hormoninjekció, aminek hála örökre ki lehet dobni az összes idétlen baseballsapkát, fegyvert ragadunk.

Végső megoldás a szúnyogok ellen

photo_camera Így megy manapság a szúnyogirtás Budapesten (Fotó: Botos Tamás / 444)

Amire vártunk: Egy tabletta, krém, spray vagy olyan kémiai szúnyogirtás, ami eléri, hogy ha vannak is szúnyogok, egyáltalán ne csípjék meg az embert.

Ami lett: Kőkorszaki módszerek, bucifejűre csípett embertömegek.

Amiben most bízunk: Nincs remény. Szúnyogok – Emberiség : ∞ – 0

Valami az ablaktörlő helyett

ablaktörlő

Amire vártunk: A cunamiban is csontszáraz marad a NASA-technológiával kifejlesztett szélvédő.

Ami lett: „Az autókon az ablaktörlő, bazmeg! Komputer minden, radar, kamera, automata sávváltás, és akkor egy szar gumicsíkot húzogatnak az üvegen, ami szétkeni a bogarat, és nem lehet kilátni.” (Uj Péter)

Amiben most bízunk: 2018-ra reméljük, a cunamiban is csontszáraz marad a NASA-technológiával kifejlesztett szélvédő.

A Barátok közt utolsó része

Amire vártunk: Én 10 éve hiszem azt, hogy 5 éven belül valami csoda folytán elfogynak a nézők, és már nem lesz olyan, hogy Barátok közt.

Ami lett: 15 éve fut az RTL Klubon az 1998-ban indult sorozat, és máig ez Magyarország egyik legnézettebb műsora. A szereplők nagy részét már rég lecserélték, mégis minden lassú átalakítást túlélt.

Amiben most bízunk: Ahogy mindig, most is legfeljebb öt évet adok neki.

Akinek voltak még nagy álmai, amiket összetört az idő, az ezt a cikket kommentelje szét!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.