Csányi és a Fidesz az 1-8-ba fojtják egymást

politika
2013 október 18., 04:53
  • Maga csak hazudjon a Fideszben!
  • Magának meg kamikaze kapuzárási pánikja van!
  • Ilyenek repkednek a párt és Csányi Sándor között.
  • A szokásosnál kicsit jobban fellibbent a függöny a magyar polgazd elit elsötétített szobájának ablakán.
  • A mélyére úgysem látunk, foglalkozzunk csak a felszínnel.
  • Az is épp elég.

Az előző felvonás nyáron akkorát szólt, hogy a tőzsde is megroskadt alatta. Csányi eladta az OTP-részvényeit, mindenki kapkodta a fejét. A Fidesznek üzent ezzel? Ez már a magyar elitháború? Elég lesz egy cikk a Magyar Nemzeben az egészségi állapotáról, vagy ide valami több kell?

Stabil védelem

A kását végül nem ettük olyan forrón. Nagy nyilvánosság előtt nem találkozott egymással a mindent áttörő erő és az áthatolhatatlan fal.

photo_camera Gif: Ács Dani

Csányi ugyan tartott egy sajtótájékoztatót, ahol nem is az volt a legérdekesebb, hogy lesöpörte az asztalról az izgalmasabb magyarázatot, meg hogy lázározott kicsit, hanem az, hogy a köztévét be sem egedte. Aztán még be is ment az ATV-be, ahol nagyjából ugyanezt folytatta.

Egyfelől ezek látványos gesztusok. Másfelől, egy olyan közönség előtt, ami csak akkor hiszi el, hogy a politikusok hazudnak, ha ezt hangfelvételen hallja tőlük maguktól, ezek még mindig nehezen érthető, finom kis mozdulatok.

Kreatív középpálya

Pláne, ha a főszereplők közben igyekeznek mindenkit biztosítani arról, hogy nekik aztán semmi bajuk senkivel. Csányi és Orbán együtt néztek meccset, egy rossz szót sem szóltak egymásra. A felszín felszínén olyan az idill, mintha bulvárhősök mondanák el, hogy valójában mennyire imádják egymást. Ez alatt pedig csikorog, ahogy egymásnak feszült a Fidesz, és a legnagyobb tőle független gazdasági-hatalmi erőközpont.

Ebbe a felállásba ütött be az 1-8.

Úgy ugrott elő a fideszes másodvonal, mintha egy seb szakadt volna fel. Wintermantel, Deutsch, Kocsis, záporozott a csányizás, persze szigorúan, mint MLSZ-elnökre célozva.

Csányinak ez valószínűleg még a hiúságát is sérthette. Olyanok támadták meg, akik egyszerűen nem az ő szintjén vannak a szervusz, elnök uras világban. Csányi szempontjából Kocsis dolga az, hogy beszóljon a Város Mindenkié csoportnak, a Story 4 híradójának és mondjuk a 444-nek, de hogy neki?

Bivaly csatársor

Persze, hogy Kocsison keresztül adta a legkeményebb választ. “A Fidesz-szóvivőként hazudjon máshol” az egész pártnak szól, nem csak a személynek, ahogy a Lázárral vívott csörték esetében. Ez azt jelenti, hogy

szerinte a Fidesz hazudik,

és ennél a szervusz, elnök úr világban csak akkor lehet közelebb jutni ahhoz, hogy közvetlenül Orbánt kritizálja, ha már tényleg kitört a nyílt háború.

A szóhasználat egészen biztosan tudatos, Csányi éppen elég ravasz ahhoz, hogy még sértetten is megválogassa minden szavát - de talán azt sem gondolja senki, hogy a Fidesz kommunikációs igazgatója Orbán tudta nélkül mond ilyet a miniszterelnök szívügyének számító témában.

A felszín felszínén persze most is minden rendben, Orbán és Csányi telefonon beszéltek a meccs után.

Ahogy a hvg.hu írta, Orbán villámhárítónak használja Csányit, miközben elég sok mindent ő maga intézett az MLSZ körül. Elég megnézni a magyar Four Four Twonak adott interjút, amiben csak úgy hemzsegnek azok a részek, hogy a kormány és az MLSZ mit csinál közösen.

A mostani összecsapás viszont, már amennyire az a felszínen látszik, tényleg nem a fociról szól. Ha arról szólna, Csányi lemondana és vállalná a felelősséget. Ahogy 2011-ben mondta:

"A munkánkat a válogatott, a kirakat alapján ítélik meg, és ez így van jól."

Ez alapján nem is lenne kérdés, mit kell tennie. Ehelyett csak finoman célozgatott arra, hogy a következő ciklusban nem jelöli magát. Azt valahogy nehéz elhinni, hogy tényleg a szívügye lenne a foci. Azt már inkább, hogy nem kifejezetten önkritikus típus.

És egy igazi kapitány

A legújabb magyar fociösszeomlás ehelyett a rendetlenül hagyott nappali lett az elhidegült Fidesz-Csányi házasságban. Az igazi problémákról már rég nem tudnak beszélni egymással, elválni még nem tudnak, amikor hirtelen akad egy ürügy, amin keresztül egymás torkának eshetnek. Nem változik ettől semmi, de le lehet vezetni a közönség elől elrejtett feszültség egy részét.

A Fidesz másodvonalának nyilván jó érzés játszani egy kicsit a nagyfiút, és Csányinak is jó érzés ilyeneket vetni a fideszesek arcába.

Mindez pedig kódolva volt a szereposztásba. Ahogy korábban írtuk,

"Csányi MLSZ-elnöki megbízatását is sokan értékelték amolyan behódoltatási gesztusként, hogy “te itt komoly tényező nem lehetsz, foglalkozz csak a focival!” Orbánnak zseniális érzéke van az ilyen trükkökhöz: az MLSZ-elnökség pont az a pozíció, amit ha úgy nézünk, szinte kitüntetés (a miniszterelnök kedvence, a legnépszerűbb és legtöbb pénzt mozgató sport), ha meg amúgy, akkor büntetés (eleve reménytelen sikert elérni, égeti magát, csak a pénzt húzzák le róla, és a komoly dolgokhoz nem engedik közel)".

Ez persze csak a felszín, nem is fog eldönteni semmit. A következő barátságos meccseken jó eséllyel megint ott fognak ülni egymás mellett, és ha nem jön megint valami látványos kiváltó ok, a közönség megint pihenthet egy ideig.

Egyetlen szempontból viszont mégiscsak érdekesek a szimbólumok.

Magyarország legbefolyásosabb emberei úgy döntöttek, konfliktusaikat a válogatott körül vezetik le. Ez a válogatott pedig most került a Zöld-foki Köztársaság mögé, a világranglista 43. helyére. És ebből elég jól látszik a geopolitikai realitás.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.