Gavra Gábor az MSZP-s Déri Balázstól vette át a bajai videót

POLITIKA
2013 október 30., 19:03

Gavra Gábor egy telefonos megkeresés után Déri Balázstól, az MSZP frakció kommunikációs igazgatójától vett át október 17-én egy adathordozót. Az ezen lévő videó került fel a hvg.hu oldalára. Nem volt tudomása arról, hogy a felvétel manipuláció eredménye, annak eredetiségét azonban nem ellenőrizte.

írta meg a hvg.hu, miután a rendőrség közölte, hogy nyomoznak a bajai videó ügyében, és tájékoztatást kérnek arról, hogy hogyan, mikor, milyen módon és ki által került a felvétel a szerkesztőség birtokába.

photo_camera Gavra Gábor, a hvg.hu volt főszerkesztője

A lap azt írja, hogy „a HVG Kiadónak törvényben rögzített kötelessége együttműködni a rendőrséggel, megosztani a hatósággal a rendelkezésére álló információkat”, vagyis azt, amiről a kiadó vezetőségét a hvg.hu éléről már távozott Gavra Gábor csak utólag tájékoztatta.

Az anyagot Gavra a hvg.hu egy másik újságírójával együtt vette át az MSZP-székházban – mondták az M1 esti Híradójában. A Híradóban az is elhangzott, hogy információik szerint a videó ügyében indított nyomozás során a rendőrség az MSZP-székház biztonsági kameráinak felvételeit is vizsgálja.

Kerestük Gavra Gábort, de a hvg.hu-val kötött megállapodása alapján egyelőre nem nyilatkozhat az ügyben.

photo_camera Török Zsolt kedden az ATV-ben

Török Zsolt MSZP-szóvivő, aki tegnap az ATV-ben még azt mondta, hogy nem az MSZP adta oda a videót a hvg.hu-nak, egyelőre nem nyilatkozott.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke korábban többször kijelentette, hogy sem a pártnak, sem egyetlen politikusának nincs köze a videóhoz.

Kőrös Gusztáv, a bajai videó egyik készítője hétfőn az ATV-ben azt mondta, hogy a szocialisták átverték, kihasználták őket. A solti roma önkormányzat elnöke, volt DK-tag azt állította, hogy a videót Király György, az MSZP sporttagozatának alelnöke kérte tőlük. Az MSZP erre közölte: jogi lépéseket kezdeményez.

photo_camera Déri Balázs (Fotó: Facebook)

Déri Balázs korábban a Hustler pornómagazin és több hírportál főszerkesztője volt, 2010. július óta az MSZP-frakció sajtósa. Déri Balázs akkori célkitűzései között szerepelt, hogy „megreformálja, felfrissítse az MSZP kommunkációját, nyitottabbá tegye a kommunikáció legújabb technikái számára a képviselők gondolkodását, szemléletét, hozzáállását”.

Update

Déri Balázs néhány órával később közleményt adott ki arról, hogy felajánlotta a lemondását, amit Mesterházy Attila el is fogadott. Déri a közleményben azt írta:

„2013. október 17-én én adtam át a hvg.hu munkatársainak a videófelvételt, melyről senkit nem tájékoztattam, hiszen úgy gondoltam, hogy az oknyomozó újságírás kimondatlan szabályai alapján ez rám és az újságírókra tartozik. A találkozókor nem tudtam, hogy manipulált felvételről van szó, és a videóval kapcsolatban egyéb információim sem voltak.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.