14 lépés a boldogtalansághoz és az életed romba döntéséhez

életmód
2013 november 18., 10:12
comments 8

Az emberiség nagy része boldog szeretne lenni. Ennek megfelelően a világ tele van könyvekkel, weboldalakkal és újságcikkekkel, amelyek ezeknek az embereknek akarnak segíteni, jótanácsaikkal terelve őket a beteljesülés felé. Most végre itt van egy egyszerű, 14 pontból álló kalauz azoknak, akik az életüket szerencsétlenségben és nyomorúságban szeretnék leélni.

A szerző Cloe Madanes pszichológus, aki az AlterNeten publikálta listáját. Madanes családterapeutaként dolgozik, cikkéből nyilvánvaló, hogy számtalan emberrel találkozott, akik mesterei voltak saját életük nyomorúságossá tételének. Szerinte a nyomorúság igazi művészet, és az élvezet, amit sokan megtalálnak benne alapvetően annak köszönhető, hogy eléréséhez gyakorlatilag művészi szintű kreativitásra van szükség.

Amikor valakinek az élete látszólag stabil, békés és jómódú – nincs a környéken se éhezés, se háború, se járvány, se tömeges szegénység –, az élet nyomorúsággá tétele komoly időbefektetést, tervezést és fantáziát igényel.

Madanes erre alapozva gyűjtötte össze a nyomorúsághoz vezető út 14 pontját, amelyekből eleve kizárta az olyan, szintén hatékony trükköket, mint az addikció, a bűnözés, a szerencsejáték vagy szeretteink bántalmazása. Ugyanakkor megjegyzi, hogy a módszer hatékonyságához az ember köteles közben úgy csinálni, mintha valójában csak boldog szeretne lenni – különben a társadalom nem fogja komolyan venni a nyomorúságát.

Az igazi művészet úgy magadra szabadítani mindenféle szerencsétlenséget, hogy közben ártatlan áldozatként tünteted fel magad, aki ráadásul pont azoknak az áldozata, akiktől együttérzésre és szánalomra számít.

Aki nyomorúságossá teszi a saját életét, szükségszerűen azzá teszi a környezetéét is – aminek külön előnye, hogy ettől csak még nyomorultabbul érezheti magát. Ráadásul aki ilyen szerencsétlen, az bölcs embernek tűnhet, különösen ha nemcsak önmaga, hanem az egész világ nyomorúságát a vállán cipeli. Ilyenkor aztán tényleg olyan mély, sötét tudás hordozójaként tüntetheti fel magát az ember, amit a boldog, sekélyes többség képtelen felfogni. Itt van Madanes 14-es listája, amelynek valamennyi pontját a szerzőnő szerint felesleges egyszerre elsajátítani. 4-5 módszer ezek közül már bőven elég egy halandó élet nyomorúsággá tételéhez. Válassz kedvedre, drága olvasó!

1. RETTEGJ, NAGYON RETTEGJ AZ ANYAGI PROBLÉMÁKTÓL!

Amikor gazdasági válság van, sokan félnek a munkájuk, létbiztonságuk elvesztésétől. Az igazi művészet akkor is így érezni, amikor a külső tényezők nincsenek ellened. Koncentrálj erre a félelemre, és minden nap panaszkodj arról, hogy milyen drága minden, és te már a tönk szélén állsz! Próbálj veszekedést kezdeményezni másokkal arról, hogy felelőtlenül költekeznek. Az anyagiakon aggódás külön előnye hogy nagyon szépen párosítható az irigységgel és a smucigsággal.

Gyakorlati feladat: Csukd be a szemed, és 15 percig aggódj azon, hogy mi mindent veszíthetnél el az életben: munka, otthon, megtakarítások.

2. UNATKOZZ KITARTÓAN!

Győzd meg magad arról, hogy minden kiszámítható, az élet nem tud izgalmas lenni, és hogy egy unalmas, értelmetlen világban élsz. Folyamatosan panaszkodj arról, hogy mennyire unatkozol. Az unatkozás mellékhatása, hogy magad is unalmassá válsz, aminek eredményeként családod és egykori barátaid elkezdenek kerülni, egyedül pedig még jobban fogsz unatkozni.

Gyakorlati feladat: Kényszerítsd magad arra, hogy órákon át bulvárlapokat olvass és valóságshowkat nézz, miközben gondosan kerüld a szellemet jobban stimuláló művészeteket!

3. TALÁLJ MAGADNAK EGY NEGATÍV ÉNT!

Törekedj arra, hogy egyetlen problémád teljesen elhomályosítsa személyiséged minden egyéb aspektusát. Ha depressziós vagy, legyél Depressziós Ember, ha valamilyen fóbiád van, akkor Fóbiás- vagy Szorongó Ember. A bajod legyen az életed központi eleme. Beszélj róla mindenkivel, és rendszeresen produkáld a problémád legnegatívabb tüneteit. Igyekezz a negatív éned fizikai megnyilvánulásait is magadévá tenni: például ha Depressziós Ember vagy, bámuld a földet és kapkodd a levegőt.

Gyakorlati feladat: Írj össze tíz olyan helyzetet, amitől szorongsz vagy depresszióssá tesz! Minden héten válassz ki közülük egyet, és pánikolj be tőle legalább 15 percre!

4. VESZEKEDJ!

Ennél hatékonyabban nem is lehet egy kapcsolatot tönkretenni. A legváratlanabb pillanatokban kezdeményezz vitát, vagy egyszerűen csak kezdj el zokogni. Lehetőleg nyilvános helyen. Próbáld a magad oldalára állítani partnered, de később tagadd le, hogy egyáltalán vitatkoztatok, és vádold azzal, hogy egyszerűen csak félreértett. Időnként közöld, hogy “beszélnünk kell!” aztán vágd partnered fejéhez, hogy mennyire csalódott vagy a kapcsolatotokban. Amikor a párod dolgozni vagy szórakozni van, küldj neki vádló hangú sms-eket.

Gyakorlati feladat: Írj össze 20 idegesítő sms-t, amit bármikor elküldhetsz a párodnak!

5. MINDENKIRŐL A LEGROSSZABBAT FELTÉTELEZD!

Akadj ki minden ártatlan megjegyzésen, és legyél meggyőződve, hogy célja a te megsértésed és megalázásod. Például ha valaki megkérdezi, hogy tetszett a film, azonnal feltételezd, hogy a kérdező célja megalázni téged, mivel azt hiszi, hogy nem is értetted a filmet, és el akarja mondani, mennyire buta vagy a mozihoz. Amikor valaki késik egy vacsoráról, emlékeztesd magad az összes korábbi alkalomra, amikor késett, és győzd meg magad, hogy direkt csinálja. Ügyelj arra, hogy mire odaér, te már olyan ideges legyél, hogy az estéd tönkre legyen téve. Amennyiben a vacsorapartnered megkérdezi, mi a gond, ne mondj semmit: hadd szenvedjen!

Gyakorlati feladat: Írd le öt ismerősöd nevét. Aztán mindegyikhez azt, hogy mit tettek vagy mondtak a közelmúltban, ami bizonyítja, hogy érdekeltek az életed nyomorúságossá tételében.

6. BÁRMIT CSINÁLSZ, CSAK A SAJÁT ÉRDEKEID NÉZD!

Soha ne segíts senkin, ha nem tudsz belőle személyesen is hasznot húzni. Csak akkor lépj, ha más jobb embernek képzelhet a "jótékonykodásodtól", vagy ha így például olyannal találkozhatsz, akitől majd a jövőben kölcsönkérhetsz. Ne feledd, hogy utálod magad, de elsősorban – vagy éppen ezért! – magadról kell gondoskodnod.

Gyakorlati feladat: Gondold végig, mi mindent tettél a múltban, amiért nem kaptál semmit cserébe. Gondold végig, hogy a környezeted hogy próbál belőled hasznot húzni. Aztán sorolj fel három dolgot, amitől önzetlennek tűnhetsz, de valójában neked hoz hasznot.

7. NE HÁLÁLKODJ!

Kutatások bizonyítják, hogy aki hálás, az boldogabb ember. De hát miért is lennél hálás? Az élet szenvedés, aztán meghalsz. Minek örömködni? Amennyiben valaki felhívja a figyelmed, hogy siránkozás helyett hálás lehetnél egy csomó dologért, és örülhetnél annak, hogy egyáltalán van egy munkád és van mit enned, azonnal hívd fel a figyelmüket arra, hogy sajnos ezek a dolgok is messze vannak a tökéletestől, bőven van velük baj is.

Gyakorlati feladat: Sorold fel a dolgokat, amikért hálásnak kellene lenned. Aztán azt, hogy miért nem vagy. Amikor a jövőre gondolsz, mindig a lehető legrosszabbra készülj, tragédiákra és katasztrófákra, terrortámadásokra, járványokra és hogy a gyereked nem válogatják be az iskola focicsapatába.

8. MINDIG LÉGY ÉBER ÉS MINDIG SZORONGJ!

Az optimizmus csak csalódásokhoz vezet. Mindig arra gondolj, hogy a házasságod zátonyra fut, a gyerekeid nem fognak szeretni, a vállalkozásod csődbe megy, és soha semmi nem fog összejönni.

Gyakorlati feladat: Tanulmányozd, milyen természeti katasztrófák és balesetek történhetnének meg a környékeden. Naponta legalább egy órát gondolj ezekre a földrengésekre, árvizekre és atomkatasztrófákra!

9. HIBÁZTASD A SZÜLEID!

Ez az egyik legfontosabb pont. Végülis a szüleid tettek olyanná, amilyen vagy, nem te vagy a felelős. Amennyiben mégis lennének sikereid vagy jó tulajdonságaid, azokért viszont ne a szüleid dicsérd. Terjeszd ki a felelősök körét a múltad további szereplőire, az első tanárodra, az első barátodra/barátnőre és a városra, ahol fel kellett nőnöd.

Gyakorlati feladat: Hívd fel valamelyik szülődet, és mondd el neki, hogy épp eszedbe jutott valami szörnyűség, amit tett veled gyerekkorodban. Éreztesd vele, hogy milyen borzalmas élmény volt ez neked akkor, és hogy még ma is szenvedsz tőle.

10. NE ÉLVEZD AZ ÉLETET!

Örömet találni az ételben, a zenében vagy a szépségben sekélyes embereknek való. Még ha valami apróság tetszik is, akkor is emlékeztesd magad, hogy az nem tudja kompenzálni a világ szerencsétlen állapotát. Amikor valami szépet látsz a természetben, azonnal jusson eszedbe, hogy a világ tele van szegénységgel, betegséggel és pusztulással. A szépség csak hamis illúzió.

Gyakorlati feladat: Hetente egyszer űzz valamilyen élvezhető tevékenységet, de közben gondolj arra, hogy semmi értelme.

11. RÁGÓDJ!

Sokat gondolkodj magadon. Folyamatosan aggódj a viselkedéseden, elemezd a hibáid és bajaid, hiszen így lehetsz könnyedén pesszimista. Minden bolhából csinálj elefántot. Rágódhatsz mások vagy egyenesen a világ problémáin is, de úgy, hogy végső soron rólad szóljanak. Amikor a gyereked beteg, azon sírj, hogy milyen nehéz szabadnapot kivenned, hogy ápolni tudd.

Gyakorlati feladat: Ülj le egy kényelmes székbe, és hagyd hogy jöjjenek a negatív gondolatok, a düh, a depresszió, a szorongás, az unalom, bármi. Koncentrálj erre 15 percig. Aztán a nap maradékában is figyelj arra, hogy mindig ott bújkáljon benned mindez.

12. ISTENÍTSD VAGY ÁTKOZD A MÚLTAT!

Győzd meg magad arról, hogy milyen boldog és szerencsés voltál fiatalabb korodban, és hogy azóta sajnos minden rosszabb lett. Gondolj a számtalan elhalasztott lehetőségre, ne arra, amit tényleg elértél. Vagy épp ellenkezőleg, gondolj arra, hogy rosszkor, rossz helyre születtél, sose kaptad meg, amire szükséged volt, és ennyi csalódás után egyszerűen lehetetlen boldognak lenni.

Gyakorlati feladat: Készíts egy listát a legrosszabb emlékeiddel, és rendszeresen beszélj arról, hogy régen minden jobb volt.

13. PRÓBÁLD MEGVÁLTOZTATNI A PÁRODAT!

Ess szerelembe olyasvalakivel, akinek van valamilyen súlyos hibája (szerencsejátékos, alkoholista, nőcsábász. szociopata), és fogadd meg, hogy megváltoztatod. Akár ő is akarja, akár nem. Őszintén hidd el, hogy meg tudod változtatni ezt az embert, és ignorálj minden bizonyítékot az ellenkezőjére.

Gyakorlati feladat: Online társkeresőkön nézd meg, hány rossz választást tudsz találni egyetlen délután alatt. Aztán próbálj személyesen is találkozni ezekkel az emberekkel.

14. LÉGY KRITIKUS!

Utálj minél több dolgot, és sose félj ennek hangot is adni. “Komolyan ezt vetted fel ma reggel?” “Miért ilyen éles a hangod?” Külön jó, ha olyan dolgokat kritizálsz, amiket az emberiség többsége szeret. A közlekedést és a szúnyogokat mindenki utálja, úgyhogy te inkább azokat a filmeket ne szeresd, amiket a barátaid dicsérnek.

Gyakorlati feladat: Sorolj fel 20 dolgot, amiket nem szeretsz, és igyekezz ezekről a lehető leggyakrabban beszélni!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.