Mire számíthatsz 2014-ben, ha hitelt szeretnél?

bankmonitor
2014 január 15., 10:28
  • Történelmi mélyponton a magyar kamat és az infláció.
  • Alacsonyan vannak az ingatlanárak.
  • Mit hozhat 2014? Még olcsóbbak lehetnek a lakáshitelek?

Tömören: nem számítunk arra, hogy érdemben olcsóbbak legyenek a hitelek a mai szinthez viszonyítva. Kizárólag a legrövidebb kamatperiódussal rendelkező hitelek kamata csökkenhet átmenetileg. Jól érzékelteti mindezt, hogy az 5 éves magyar állampapír hozama (mely sok esetben meghatározó a lakáshitelek kamatváltozásánál) az MNB kitartó kamatcsökkentései ellenére szinte pontosan a fél évvel ezelőtti szinten van.

A hitelpiacot érdemben befolyásolhatja, ha a kormányzat ténylegesen előrukkol két dologgal:

  • a régóta várt „félszocpollal”, mely a használt lakások vásárlásához igénybe vehető – nem visszafizetendő - állami támogatást jelenti. A félszocpol nagyon sok család számára jelenthetné a lakásvásárláshoz az önerő meghatározó részét.
  • Varga Mihály, gazdasági miniszter utalt rá, hogy a kormányzat „gondolkozik” a vállalatok számára rendelkezésre álló 2,5%-os hitelprogramhoz (NHP) hasonló lakossági hitelprogram kidolgozásán. Ez különösen azért lenne indokolt, mert a jelenleg elérhető államilag támogatott kamatozású lakáshitelek már nem jobbak, mint a bankok normál hitelei.

A kamatok alakulásától független tényező, de a Bankmonitor.hu szerint a hitelek elutasítottsága szép lassan csökken 2014-ben. Nem kézifékes fordulóra, hanem fokozatos hangulatváltozásra számítunk. Mára ugyanis a hitel és a rémálom gyakorlatilag szinonimává váltak. Míg a válság előtt egészségtelenül sok hitelt vettünk fel, most egészségtelenül keveset. Több száz éve ismert és sokszor igazolt tény: hogy egy társadalom és gazdaság normál fejlődéséhez hitelre szüksége van. (erről szól például Széchenyi István: Hitel című, 1830-ban megjelent írása)

 

Gyakorlati javaslatok:

-       a jelenlegi alacsony kamatszint mellett 5 éves kamatperiódussal érdemes felvenni a hiteleket, és ezzel hosszú távra kiküszöbölni az esetleges jövőbeli kamatemelkedés hatását, ami most a hitelek elsődleges kockázata

-       ha hitelt veszel fel, ne csontozd ki magad: akkora hitelt vegyél fel, hogy akár a kezdő törlesztésnél 30-40%-kal magasabb havi terhet is el tudj viselni kamatemelkedés esetén

-       akinek meglévő hitele van, nagy valószínűséggel talál olyan új hitelt, ami jobb feltételekkel (alacsonyabb havi törlesztő részlettel) rendelkezik. A különbség esetenként 10 ezer Ft feletti is lehet havi szinten.

 

Ma a legjobb hitelek közül válogatva 10 millió Ft-ot 20 évre 65-70 ezer Ft-os havi törlesztővel lehet felvenni. Az aktuális piaci kínálatot itt tekintheted át:

Az olcsó lakáshitel különösen annak fényében lehet vonzó, hogy az ingatlanárak nemzetközi összehasonlításban is alacsonyak Magyarországon. Így jelenleg mind a lakások ára, mind pedig a megvásárláshoz szükséges hitel olcsó. (Az ingatlanpiaci kilátásokkal egy külön írásban foglalkozunk majd részletesen.) Természetesen ez csak úgy fordulhat elő, hogy kerülik az emberek a hitelfelvételét és a jövővel kapcsolatos bizonytalanság miatt inkább nem vesznek ingatlant. Idővel ez is meg fog változni.