A júniusi MNB-centenárium helyett jövő februárra fejezi be Matolcsy fiának barátja a másfélszeresére drágult jegybankszékház-felújítást

gazdaság
április 30., 13:05

Megújult székházban ünnepli 100 éves fennállását a Magyar Nemzeti Bank – ezzel a címmel adott hírt 2021. májusi közleményében a jegybank arról, hogy elkezdődtek a Szabadság téri műemléki épületének a felújításai (a közleményt nem dátumozták, de annak nyomán a Portfolió május 21-én írta meg a felújítás hírét). A munkálatokra a jegybankelnök Matolcsy György fia, Matolcsy Ádám barátjának, Somlai Bálintnak a cége kapott generálkivitelezői megbízást. A Raw Development Kft.-vel a 2021-es bejelentés szerint 54 milliárd forintra szerződtek.

Az MNB a három évvel ezelőtti közleményben azt is felidézte, hogy az önálló nemzeti bank alapítása 1924. június 24-én volt, és azt írták, hogy az 54 milliárdos felújítás a centenáriumhoz igazodva fejeződik be.

Az MNB Szabadság téri székháza néhány hónappal ezelőtt
photo_camera Az MNB Szabadság téri székháza néhány hónappal ezelőtt Fotó: Németh Dániel/444

Azt már decemberben lehetett látni, hogy az 54 milliárd forint nem 54 milliárd lesz, hanem sokkal több. Akkori információnkat, miszerint a beruházás nagyjából 80 milliárd forintra drágul, az MNB egy igen furcsa címmel kiadott közleményben erősítette meg. A Tervek szerint halad az MNB több mint 100 éves épületének felújítása címmel kiadott közleményben azt írták, hogy

„A több mint 100 éves, műemléki védelem alatt álló Szabadság téri épület felújításának költségei várhatóan közel 50 százalékkal emelkednek meg a piaci folyamatok miatt.”

Vagyis Matolcsyék úgy értették a „tervek szerint” kitételt, hogy másfélszer annyiért, mint tervezték. (A számokhoz és realitáshoz való ilyesfajta viszonyulás kissé aggasztó lehet, ha arra gondolunk, hogy a jegybank a magyar gazdaságpolitikai egyik kulcsfontosságú szereplője.)

Múlt év végén arról is kérdeztük a jegybankot, hogy tartható-e a tervezett időpont, valóban a megújult székházban ünnepli-e századik születésnapját 2024 júniusában az MNB. Erre a kérdésre akkor nem kaptunk választ. Egy adatkérés során azonban most megtudtuk: az MNB felújított székháza legkorábban ez év végére készül el.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.