Rendkívüli árváltozással esnek tovább az üzemanyagárak

gazdaság
május 02., 13:18

A szokásos szerda-péntek ütemezést megszakítva a héten szombaton lesz újabb árváltozás a benzinkutakon. Ez nem az első rendkívüli árintézkedés a héten: a Mol hétfő délután jelentette be, hogy mind a benzin, mind a gázolaj kiskereskedelmi árát – vagyis azt, amit a Mol-kutakon fizetünk – literenként 10 forinttal csökkenti. A holtankoljak.hu pedig ma arról számolt be, hogy a beszerzési árak csökkennek szombattól literenként 4-4 forinttal.

Vagyis május elején folytatódik a magyarországi üzemanyagárak jelentős csökkenése. A dízel átlagára szombattól 618 forint lesz, míg a 95-ös benziné 631 forint. Ez azt jelenti, hogy előbbi nagyjából 6 százalékkal lesz olcsóbb bő három hét alatt, míg a benzinár körülbelül 3 százalékot csökken az április közepi 650 forintos idei csúcsról.

link Forrás

Az újabb árváltoztatásokkal a magyarországi üzemanyagárak várhatóan már a környező országok átlagnál lesznek, majd írja a Portfolio. A lap megemlíti: a régiós átlagnál még néhány forintnál drágábbak a magyar üzemanyagok, de ha csak a szomszédos országokat nézzük, akkor lényegében már besimultak az átlagba.

Mindez bő egy héttel azután, hogy a kormány két tagja, Nagy Márton gazdasági és Lantos Csaba energetikai miniszter is azt emlegette, hogy ha marad a térségi átlag fölötti a magyarországi üzemanyagok ára, akkor valamilyen hatósági beavatkozás jöhet. Aztán a kormány végül múlt szerdán nem döntött még árszabályozásról, hanem adott két hetet a piaci szereplőknek az „önkéntes” árcsökkentésre.