Felajánlotta lemondását az ukrán miniszterelnök

külföld
2014 január 28., 08:38
comments 15

Mikola Azarov ukrán miniszterelnök kedden felajánlotta lemondását. Azt mondta, azért távozik, mert a két hónapja tartó tüntetések komoly károkat okoznak Ukrajna gazdaságának.

photo_camera AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY

Azt is mondta, hogy személyesen kérte meg Janukovics elnököt, hogy fogadja el a lemondását annak reményében, hogy békében meg tudnak majd állapodni a tüntetőkkel. Egyelőre nincs hír arról, Janukovics elfogadta-e.

photo_camera Azarov és Putyin AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ POOL/ ALEXEI NIKOLSKY

Nem annyira meglepő

Az ellenzéki vezetők szombat este fél tízkor választ adtak Viktor Janukovics korábbi javaslatára. Az ukrán elnök felajánlotta a kormányfői széket az ukrán ellenzék egyik vezetőjének, Arszenyij Jacenyuknak, Vitalij Klicskónak pedig miniszterelnök-helyettesi tisztséget kínált. (A jelenlegi miniszterelnök, Mikola Azarov éppen Davosban volt, de utalt arra, hogy kész lemondani. Janukovics viszont akkor sem akart távozni.)

photo_camera AFP PHOTO/ SERGEI SUPINSKY

Klicsko, az ÜTÉS párt vezetője ennek ellenére akkor bejelentette, hogy hajlandó folytatni a tárgyalásokat.

„Janukovics elfogadta több követelésünket is. A többi kérdésben tovább dolgozunk a kompromisszumon.”

Klicsko azt mondta, az elnök beleegyezett az összes bebörtönzött aktivista szabadon engedésébe, a 2004-es alkotmány visszaállításába, és a kormány feloszlatásába, bizonyos feltételekkel. (Janukovics valójában nem azt mondta, hogy megszüntetné az újabb, az ellenzék által kifogásolt törvényeket, amik a mostani tüntetéseket is ellehetetlenítik, hanem hogy módosítaná azokat.)

photo_camera Artwork: Bob / Boing Boing

Klicsko elmondta, hogy az ellenzék ragaszkodik hozzá, hogy:

  1. Töröljék el az ellentmondásos törvényeket.
  2. Legyen még ebben az évben elnökválasztás.

Az ellenzék tartani fogja a pozícióját a Maidanon és vidéken – ígérte Klicsko. A tárgyalást folytatják, és nem ülnek fel a provokációnak.

-

Múlt hét szerdán az ukrán rendőrség rárontott egy csoport tüntetőre. A tüntetéseknek állítólag már öt halottja is van. Valószínűleg mindhármat lelőtték a rendőrök. Állítólag a tüntetők látták is a rendőröket tüzelni.

Honnan hová?

A tüntetések akkor kezdődtek, amikor Viktor Janukovics elnök bejelentette, hogy inkább lemond az EU-val kötendő szerződésről, mert az oroszok ellenzik azt. Vlagyimir Putyin azért nyomta el Ukrajnát az EU-tól, mert épp újraszervezi a Szovjetuniót. Azt szeretné, ha Ukrajna belépne abba a vámunióba, aminek egyelőre csak Oroszország és Fehéroroszország a tagja. Janukovics és Putyin most épp az olaj áráról vitatkoztak Szocsiban. Ez az egyik olyan dolog, amivel elég jelentős nyomást tudnak gyakorolni az ukránokra.

Ekkora tüntetések utoljára a 2004-ben, a narancsos forradalom idején voltak Ukrajnában. Akkor a választást Viktor Janukovics nyerte meg, de a tüntetések miatt újraszámolták a szavazatokat, és végül Timosenkó alakíthatott kormányt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.