Utakat építünk Azerbajdzsánban. Akarom mondani, utakat szeretnénk építeni

gazdaság
2014 január 29., 14:01

Szijjártó Péter; Mustafayev, Shahin

Szijjártó Péter és Budai Gyula államtitkárok két napig Azerbajdzsánban tárgyaltak a magyar-azeri gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről. Összevetném, hogy mit közölt erről Szijjártó és Budai tájékoztatása alapján az MTI, és mi jelent meg ugyanerről Azerbajdzsán elsőszámú és nagyon is kormányközeli angolnyelvű napilapjában. Narancssárgával a magyar, zölddel az azeri beszámolókból idézek.

Mezőgazdaság

A magyar fél ezt kiemelten fontos területnek értékelte, amit mutat, hogy a keleti nyitásért felelős Szijjártó Péter mellett a mezőgazdasági államtitkár, Budai Gyula is Bakuba utazott.

A mezőgazdaság a magyar-azeri gazdasági kapcsolatok zászlóshajója. Az azeri kormány tízezer magyar szavasmarha megvásárlásához szükséges költségvetési forrást hagyott jóvá. A mezőgazdaság kiemelt és sikeres terület a két ország gazdasági kapcsolataiban. Azerbajdzsán nyitott a jó minőségű magyar termékekre. Egy év alatt 43-szorosára tudtuk növelni az élőállat-kivitelt.

-. (Úgy értem, semmi. Egy szó se. Egy darab szarvasmarháról, élőállatról nincs szó.)

Gyógyszeripar

A gyógyszeripari export 11 százalékkal bővült.

Szijjártó elmondása szerint a gyógyszeripari export 15-20 százalékkal bővült.

Adatcenter

Szóba került egy nagy teljesítményű adatközpont létesítése - a 120 millió eurós beruházásra vonatkozó ajánlatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium átadta az azeri kormánynak.

Magyarország felajánlotta együttműködését egy regionális adatcenter felépítésében, aminek a költségeit Szijjártó 30-120 millió euróra becsülte. Azerbajdzsán az EU-val vagy a CERN-nel együttműködésben kívánja felépíteni az adatközpontot.

Infokommunikáció

Az idei évben az építőipar és az infokommunikáció biztosítja a kereskedelmi forgalom további bővülését.

Azerbajdszán érdeklődik az e-kormányzat, a kiberbiztonság és az adatközpontok építésében meglévő magyar tapasztalat iránt. Magyarország használhatná az Azerspace-1 telekommunikációs műholdat. A magyar cégek befektethetnének az Azerbajdzsánban épülő High-Tech Parkban. A két ország megállapodott az azeri szélessávú infrastruktúra közös fejlesztésében.

Útépítések

Az építőipar biztosítja a kereskedelmi forgalom további bővülését, tekintettel a 2015-ös európai olimpiai játékokhoz kapcsolódó útépítések megindulására.

A magyar vállalatok érdeklődnek a 2015-ös európai olimpiai játékokhoz kapcsolódó építkezések iránt. Részt vennének a bakui White City fejlesztésében és más építési projektekben, például a hotelbizniszben. Mindkét ország fontosnak tartja az együttműködés bővítését az emlékműépítésben és az építőanyagtermelésben is.

Energetika

Magyarország, Románia, Grúzia és Azerbajdzsán 2010-ben írta alá a négy országot összekötő AGRI gázvezeték létrehozásáról szóló megállapodást.

A Mol együttműködne az azeri szénhidroggénvagyon feltárásában, kitermelésében és kereskedelmében. A két ország megvizsgálja az együttműködés bővítésének lehetőségét a Déli Gázfolyosó, ezen belül is a Transz-Anatólia és a Transz-Adria gázvezetékek építésében, illetve az AGRI-ban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.