Két halálos áldozata volt a harkivi összecsapásoknak

külföld
2014 március 15., 08:04
comments 11

Harkiv városában oroszpárti és az új ukrán kormányt támogató aktivisták csaptak össze péntek éjjel. A harcoknak a hatóságok szerint két halálos áldozata van, öten pedig megsérültek, miután valaki gépfegyverrel lőtt az emberek közé.

A két fél kölcsönösen a másikat okolja az erőszakos cselekedetért.

photo_camera Oroszbarát tüntetők Harkivban, még március elején (REUTERS/Stringer)

Az erőszak szemtanúk beszámolója szerint a Szvoboda téren tört ki péntek este, majd az összecsapások onnan az ukránpártiak központjának számító irodába kerültek át. A BBC-nek megszólalók szerint az oroszpárti tüntetők megpróbálták megrohanni az épületet, az ukránok erre elbarikádozták magukat. Lövések is dördültek, és Molotov-koktélokat is dobáltak.

Az áldozatokról Harkiv polgármestere számolt be a sajtónak. A térség kormányzója, Igor Baluta provokációnak nevezte a történteket.

Csütörök este Donyeckben zajlottak hasonló események, ott egy áldozata volt az összecsapásoknak.

Az ukrán kormány azzal vádolja az oroszokat, hogy provokátorokkal próbálnak meg felkelést szítani az ország keleti városaiban. Moszkva határozottan cáfolta ezt.

Összeül az ENSZ BT

Rendkívüli ülést tart szombaton az ENSZ Biztonsági Tanácsa és szavaz a vasárnapra kiírt krími referendumot elítélő és törvénysértőnek minősítő amerikai határozati javaslatról.

Az ülést helyi idő szerint délelőtt 11 órára hívták össze az Egyesült Államok kérésére. Diplomáciai körök arra számítanak, hogy Oroszország a vétójogával élve megakadályozza a javaslat elfogadását. Kína állásfoglalását bizonytalannak tartják.

Kiszivárgott vélemények szerint a határozati javaslatnak egyetlen célja van: Kína tartózkodásának elérésével kimutatni Oroszország fokozódó elszigetelődését. A határozatot éppen ezért nagyon mérsékelt hangnemben fogalmazták meg, hogy az akár Kína számára is elfogadható legyen. Nem céloz név szerint Oroszországra, nem követeli nyíltan a Krímbe küldött orosz erősítés kivonását, és nem fenyegeti Moszkvát szankciókkal.

A javaslat leszögezi, hogy a referendum nem érvényes, nem alapozhatja meg a Krím státusának megváltoztatását, felszólítja az államokat és nemzetközi szervezeteket, hogy ne ismerjék el az eredményét, és ne tegyenek olyan lépést, amelyet úgy lehet értelmezni, mint a státus megváltozásának elismerését.

A szöveg azt kéri Moszkvától és Kijevtől, hogy kezdjenek közvetlen politikai párbeszédet, és tanúsítsanak tartózkodó magatartást. Üdvözli az új kijevi hatóságok kinyilvánított szándékát, hogy tiszteletben tartják az összes ukrajnai jogait, beleértve a kisebbségekhez tartozókéit. Ez engedmény Moszkvának, amely azt állítja, hogy a kelet-ukrajnai oroszokat diszkrimináció fenyegeti.(via BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.