A Transparency International a Fidesz előtt is azt mondta, hogy intézményesült a korrupció

POLITIKA
2014 március 20., 16:36
  • A Transparency International kiszámolta, mennyi pénz megy el a kampányban.
  • A CÖF költéseit a Fideszhez számolták.
  • Erre leemeszpésezték őket.
  • Most válaszolnak.

Számos ponton a valóságnak ellentmondó állításokat fogalmazott meg Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti frakciójának helyettes vezetője

- kezdi közleményét a Transparency International Magyarország korrupcióellenes szervezet. A közleményt azért adták ki, mert Gulyás Gergely projektjükről többek között azt mondta:

“örülünk annak, hogy a Transparency International is részt vesz a kampányban, mi az ő költségeiket nem fogjuk az MSZP költségeihez számítani."

Ezt a TI vizsgálata váltotta ki, melyben kiszámolták, ki mennyit költ a kampányban.

koltes

Gulyás ezen kívül azt is mondta, hogy a TI „egy minden tekintetben törvényesen gazdálkodó pártot törvénytelenséggel vádol meg”, aminek „semmi alapja nincsen”, mert a TI-nak „semmilyen bizonyítéka sincs”. A frakcióvezető-helyettes szerint „teljesen valótlanul” állítják azt, hogy a kormánypártok kampányára eddig kétmilliárd forintot költöttek el.

A TI válaszában közölte, ők maguk egy politikailag elfogulatlan szervezet, ami már 2008-ban, a szocialista–szabaddemokrata kormányzás idején, is arról beszélt, hogy intézményesült a korrupció Magyarországon.

"A kampányfinanszírozást illetően mindig is azt hangsúlyozzuk, hogy annak megoldatlansága Magyarországon a rendszerváltozás óta fennálló probléma, egyben ez az egyik legnagyobb korrupciós kockázat is"

- áll a közleményben.

"Az új, az idei évtől hatályos kampányfinanszírozási törvényről – amelyet a parlament kormánypárti képviselők indítványára, szakmai egyeztetés nélkül fogadott el – megállapítottuk, hogy összességében alkalmatlan a politikai kampányok finanszírozását jellemző korrupció felszámolására."

A TI szerint "az idei választások során a pártok kampányköltéseit figyelő képmutatás.hu projekt szakmailag megalapozott, a nyilvánosan elérhető módszertanban előre meghatároztuk, hogy mely költéseket milyen összeg erejéig számítunk hozzá egy-egy párt kampánykiadásaihoz."

"Úgy véljük, módszertani szempontból és a józan ész szerint is védhető, hogy a CÖF és a kormány kormánypártokat segítő kampányainak a költségét a Fidesz-KDNP számlájához adjuk hozzá. Hogy ebben mennyire helyesen járunk el, azt a Kúria március 18-ai döntése is megerősítette, amely szerint a kormány „Magyarország jobban teljesít” kampánya egyértelműen a kormánypártok céljait szolgálja."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.