Újra fellángolt az erőszak Venezuelában

külföld
2014 április 21., 06:45
comments 5

Egy rövid, némileg talán nyugodtabb időszak után ismét erőszakos összecsapások törtek ki a rendőrség és Nicolas Maduro elnök távozását követelő tüntetők között.

Sok ezren vettek részt a 'Demokrácia feltámadása" névre keresztelt vonuláson, maszkos tüntetők több helyen is Maduro elnök bábuját égették el.

photo_camera Lángol Maduro bábuja (REUTERS/Christian Veron )

Addig maradunk az utcákon, amíg vissza nem kapjuk az országunkat

- mondta el a 22 éves diákvezér, Djamil Jassir a Reutersnek.

A vonulás után több száz tüntető elbarikádozta magát Caracas Chacao nevű városrészében, és a kiérkező rendőröket Molotov-koktélokkal dobálták. A rendőrök vízágyúval és könnygázzal reagáltak. Az összecsapásokban az elmúlt hónapokban legalább negyvenen meghaltak már, több száz embert vettek őrizetbe. A tüntetések február végén diákmegmozdulásokként indultak, mára már szélesebb társadalmi rétegek által bele a tiltakozásokba. A hatalmas mértékűvé vált bűnözés, az áruhiány és az óriási infláció ellen tüntettek. Azóta okká vált az is, hogy Maduro elnök nagyon erőszakosan reagált a tüntetésekre.

A tüntetések hátteréről itt írtunk hosszabban.

photo_camera (JUAN BARRETO / AFP)

Maduro a héten töltötte el első évét az elnöki hivatalban, ahol a rákban elhunyt Hugo Chávezt váltotta. Az elnök Twitteren üzent:

Meg fogom tartani a népnek ígért eskümet. Senki nem tagadhatja meg a jogunkat, hogy boldogok, szabadok és függetlenek legyünk.

Vasárnap tüntettek Maduro mellett is, tízezrek vonultak vörösben, ezzel kiállva az elnökükért. (via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.