Az orosz elnök tanácsadói kikotyogták az igazságot: a krímiek igazából nem akartak Oroszországhoz csatlakozni

külföld
2014 május 06., 05:19
photo_camera AFP PHOTO / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL / VLADIMIR RODIONOV

Épeszű szemlélődő eleve nem vehette komolyan az ún. krími népszavazás eredményét - ha minden más körülménytől eltekintünk, hát azért, mert mégiscsak állig felfegyverzett orosz kommandósok felügyelték a szavazást -, de most kiderült, hogy az még annál is ottrombább vicc volt, mint aminek tűnt.

A hivatalosan Oroszország elnökének Civil Társadalmi és Emberi Jogi Tanácsának nevezett elnöki tanácsadótestület honlapjára véletlenül kiposztolták a márciusi referendum valós eredményeit.

A hivatalos adatok szerint:

83 százalékos részvétel mellett a szavazók 97, tehát összességében a krímiek 82 százaléka támogatta a csatlakozást Oroszországhoz.

Ennek ugye része volt Szevasztopol is, ahol megdöbbentő, 123 százalékos volt a részvételi arány.

A valóság ezzel szemben az, hogy:

a népszavazáson mindössze a jogosultak 30 százaléka vett részt, és nekik is csak az 50 százalékuk szavazott a csatlakozásra. Vagyis a krímieknek valójában csak a 15 százaléka akart Oroszországhoz csatlakozni.

Putyin még közelebbi tanácsadói persze gyorsan intézkedtek a poszt eltávolításáról, de a Tanács egyik tagja, Szvetlana Gannuskina még a Kanal 24 tévének  is lenyilatkozta, hogy

a krími népszavazás "többet rontott Oroszország szavahihetőségén, mint amit bármilyen idegen ügynök álmodhatott volna".

Nyoma már ennek is csak az ukrán tévében van.

Mindettől függetlenül aligha akadályozhatja meg bármi Putyint abban, hogy az ún. Donyecki Népköztársaságban - így nevezik az orosz titkosügynökök irányításával működő ún. oroszbarát szeparatisták Ukrajna dél-keleti megyéjét - május 11-én megismételjék a színjátékot, előkészítve és jogilag megalapozva az orosz inváziót. (Via Forbes)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.