Mit ne csinálj nyáron, ha egy gyerek vagy

életmód
2014 június 20., 11:12
comments 42

Egy fontos, okos cikkben írja meg a szon.hu, mire figyelmezteti a gyerkőcöket és szüleiket dr. Pál Gyula (rendőr alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rend­őr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője), a nyári szünet veszedelmeivel kapcsolatban. A szakértő számos dologra kitér, köztük a csellengés, a felelőtlen strandolás és a mobiltelefonnal nyilvánosan vagánykodás veszélyeire is.

Mi, itt a 444.hu szerkesztőségében, szintén fontos problémakörnek tartjuk a fiatalok egészségének megőrzését. Különösképpen résen kell lennünk a nyári szünet ideje alatt, hiszen ilyenkor az önfeledt szórakozás és a nyár nyújtotta gondtalan szabadság illúziója könnyen olyan szituációkhoz vezethetnek, amelyekből a gyermekeknek testi/lelki kára származik, önnön tudatlanságukból.

Fiatalkorú olvasóink, most figyeljetek!

Kedves fiatalkorú gyerek, itt van néhány nagyon fontos dolog, amire mindenképpen ügyelned kell, valamint néhány olyan fontos dolog, amit semmiképen sem szabad csinálnod, ha nem akarsz bajba kerülni, és ezzel egyfelől idegesíteni, aggodalmaskodásra kényszeríteni szüleidet, másfelől BAJBA KERÜLNI.

Ne bűnözz!

Akármennyire is nagy a csábítás, semmiképpen se ölj meg másokat. Ezzel törvényt sértenél, illetve megfosztanál másokat attól, hogy élvezzék a nyarat. Legalább ennyire fontos, hogy ne lopj, ne rabolj bankot. Csak azért, mert egy filmben vagánynak tűnhet, a valóság ezzel ellentétben az, hogy bankot rabolni egyáltalán nem vagány. Összességében próbáld meg nem megszegni a törvényeket a nyáron.

Ne drogozz!

Kerüld a kábítószereket, ha valaki heroinnal vagy kokainnal kínál, nyugodtan mondj nemet. Nincs ebben semmi szégyellnivaló; a helyes dolgot teszed ezzel.

Ne igyál alkoholt!

Az alkohol is kábítószer, és mint minden kábítószer, ez is nagyon jó hangulatot, illetve függőséget okoz. Kár lenne azért a jó hangulatért meghalni, nem? Hát persze, hogy de! :-)

photo_camera Pórul járt részeg felnőttek

Ne menj el a strandra! / Ne menj el szórakozni!

A felelőtlen strandolás, az úszni-nem-tudás könnyen fulladáshoz vezethet, így ha nem tudsz úszni, ne próbálj meg úszni, mert könnyen lehet, hogy meg fogsz fulladni. Használj úszógumit a biztonságos pancsoláshoz. Szórakozni semmiképpen se menj el, mert bár lehet, hogy megfulladni nem fogsz, könnyen lehet, hogy bajod esik, illetve meghalsz.

Ne menj el sehova egyedül!

Ha el is mész valahova, mindig vigyél magaddal egy-két jóbarátot, vagy szülőt. Több szem többet lát, sok lúd disznót győz, egységben az erő!

Ne menj el sehova!

Mindezek ellenére, mégis az a legbiztonságosabb, ha egyáltalán nem mész sehova. Vegyük például a közlekedést. Maga a magyar rendőrség(!) honlapja is figyelmeztet:

"Mindenek előtt fontos, hogy a szülők szakítsanak időt gyermekeikre, és mondják el, miként kell közlekedni. A leggyakoribb tragédiaokozó a rohanás, a körültekintés nélküli úttestre lépés, a tömegközlekedési eszközök megállóiban álló jármű takarásából való kilépés, és a kerékpározással összefüggő szabályszegő magatartás."

Te is láthatod, hogy a legjobb, ha nem mész sehova, semmivel. Maradj otthon nyugodtan, ott általában biztonságban vagy.

photo_camera Otthon lenni mókás és biztonságos is egyben

Ne internetezz idegenekkel!

Ha már otthon maradtál, még mindig ott a veszélye, hogy valaki az interneten kárt tesz benned. Ne állj szóba idegenekkel az interneten!

Ne internetezz!

Sőt, mivel nagy valószínűséggel az interneten előbb-utóbb belefutsz egy idegenbe, jobban teszed, ha egyáltalán nem internetezel. Ha befejezted ennek a cikknek az olvasását, azt tanácsolom, szeptemberig kerüld a világhálót.

Ne beszélgess telefonon idegenekkel!

Hasonló szabályok vonatkoznak a telefonálásra. Abban az esetben, ha felveszed a telefont és nem ismerős a hang a vonal túlsó végén, jobban teszed, ha leteszed a kagylót.

Ne beszélgess senkivel!

A legbiztonságosabb tehát, ha otthon maradsz (ezt már tisztáztuk), valamint ha nem beszélgetsz senkivel. Hallgatni arany, az arany pedig jó, nem igaz? Dehogynem! :-)

photo_camera Csendben lenni kíváló mulatság

Ne csinálj semmit!

Minden eshetőség és szcenárió mérlegelése után, arra a következtetésre juthatunk, hogy a legbiztonságosabb számodra, kedves fiatalkorú gyermek, ha a nyár folyamán NEM CSINÁLSZ SEMMIT.

Ha megfogadod tanácsainkat, mindenki jól jár.

Kellemes nyarat, tartalmas pihenést!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.