Itt az ítélet: ki kell adni Lázár külföldi útjainak részleteit

POLITIKA
2014 július 03., 11:57
comments 210
photo_camera Fotó: Botos Tamás

A Miniszterelnökségnek ki kell adnia, hogy Lázár János 2013 március 22-23-ai svájci, és 2013 július 26-27-ei olaszországi utazásai során

  • milyen feladatot látott el,
  • melyik szállodában szállt meg
  • illetve a szállásköltséget utazásonként és szállodánként.

A Fővárosi Törvényszék erről szóló ítéletét csütörtökön kapta kézhez a Transparency Intenational, teljes egészében itt lehet elolvasni. A szervezet ügyvédje, Németh Zsolt képviselte Pethő Andrást, az Origo volt újságíróját az ügyben. Pethő azért indított pert, mert a Miniszterelnökség nem adott részletes adatokat a kirívó hotelszámlákról.

Az Origo utolsó sztorija

Az ítélet május végén született. Néhány nappal később az Origo “a kiküldetések részleteit ismerő névtelenséget kérő forrástól” úgy értesült, hogy Sonkodi Balázs és Perényi Zsigmond, Lázár két munkatársa kísérte őt az utakon, igaz, azt nem közölte a forrás, pontosan melyikük melyiken.

Az erről szóló cikk szombaton jelent meg. Hétfőn váratlanul kirúgták Sáling Gergőt, az Origo főszerkesztőjét. A döntés mögött hosszú ideje tartó politikai nyomás állt, a Lázár utazásairól szóló cikksorozat volt az utolsó csepp a pohárban. A kirúgás után felmondott Pethő András, gyakorlatilag a teljes hírrovat, és számos más munkatárs az Origónál. Az ügyben ugyanakkor Pethő a felperes, így ez folytatódik tovább.

Kivel, hol, mit

A mostani ítélet szerint

nem egy névtelen forrásnak, hanem hivatalosan a Miniszterelnökségnek kell megmondania, hogy hol, kivel és mit csinált Lázár ezeken az utakon.

Ráadásul lényegesen részletesebben.

Személyeskedés és kétmillió forint, amit senki sem kért

Lázár az ügy kirobbanása után azt mondta, befizeti a kétmillió forintos szállásköltséget az államháztartásnak, miközben személyeskedő hangvételű közleményben emlegette a cikk szerzőjét.

Ezt azonban senki sem kérte tőle, a pernek legalábbis semmiképpen sem volt a tárgya. Ráadásul logikailag sem stimmel, mert közben arról beszélt, az ország szempontjából kiemelten fontos ügyekben tárgyalt ezeken az utakon. Ha ez így van, miért kellett saját pénzéből megtéríteni a költséget? A bíróság ítélete alapján közelebb juthatunk a válaszhoz.

Pethő kérdései között voltak olyanok, is, amelyek egy angliai utazásról szóltak. Erről még nem született döntés, mert a Miniszterelnökség a per alatt közölte, hogy erről a kiküldetésről létezik egy minősített irat. Így a bíróságnak azt is el kell döntenie, hogy ezt az iratot hogyan lehet nyilvánosságra hozni, és csak ezután döntenek az út részleteiről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.