Izrael rengeteg civilt ölt meg Gázában

háború
2014 július 19., 16:14
comments 625

Izraeli tankok és buldózerek mérföldes szélességben hatolnak be Gáza keleti határán. Izrael csütörtökön indított szárazföldi hadműveletet, miután 10 napig hiába lőtte rakétával a palesztinokat, a Hamász iszlamistái továbbra is átlőtték a maguk rakétáit. A szemben álló felek kapcsolata három izraeli tinédzser és egy palesztin fiú elrablása és meggyilkolása után mérgesedett el igazán.

photo_camera Fotó: Jack Guez / AFP

Izrael elsődleges célpontjai a palesztin rakétakilövők és a terroristák által ásott alagutak. Az egyik ilyen alagútnál ma tűzharc is volt, egy terroristát megöltek, a többieket letartóztatták, négy izraeli katona megsebesült. Peter Lerner izraeli katonai szóvivő azt mondta, 13 alagutat (egyikük 30 méter mély) és 95 rakétavetőt találtak és semmisítettek meg Gázában.

A palesztin hatóságok szerint Gázában az energiaellátás 90 százaléka elment. Az ENSZ szerint több mint 50 000 palesztin keresett menedéket az izraeli támadások elől.

A 12 napja tartó konfliktusban az izraeli hadsereg már 325 palesztint, főleg civileket ölt meg, az áldozatok között 70 gyerek volt. Izraeli oldalon eközben egy katona és két civil halt meg. (A rakétázást katasztrófaturisták fotelből nézték.)

photo_camera Ezrek tüntettek ma Londonban Izrael ellen (Fotó: Carl Court / AFP)

Ma a palesztinok is legalább 18 rakétát lőttek Izraelre, az egyik ilyen egy déli beduin arab faluban megölt egy embert és megsebesített négy másikat, köztük két gyereket. Gázai orvosok szerint az izraeliek eközben ma 33 embert öltek meg, főleg civileket.

Izraelre a hónapban több mint 1500 rakétát lőttek ki. Hogy eddig Izraelnek minimális áldozattal kellett számolnia, az az óvóhelyeknek, és főleg a vaskupolának köszönhető, ami 90 százalékos biztossággal véd a rakétáktól. Így működik.

Délután összecsapások törtek ki Párizsban a palesztinok támogatására összegyűlt 3000 ember és a rendőrök között. Tüntetések voltak más európai fővárosokban, Londonban és Brüsszelben is, de ezek békésen zajlottak. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.