Tévedésből lett Mianmar kedvence az ismeretlen magyar metálzenekar

Popkult
2014 július 27., 14:33
comments 48

Nemcsak Indonézia heavy metal elnöke bizonyítja, hogy jön fel a metal a Távol-Keleten.

A 90-es években Gyöngyösön alapított Reason darkmetal-együttest nem sokan ismerik, még a műfaj rajongói közül sem. Általában klubkoncerteket ad, eddig többnyire kisebb hazai fesztiválokon lépett fel. Ehhez képest a Facebookon már több mint 68 ezer lájkjuk van, és lenyomták a nagy öregeket (Pokolgép, Moby Dick) meg a Depressziót – és amúgy még a punk Ignite-ot is –, így már csak az Ossiannak van náluk több rajongója (73 ezer).

reason facebook 2

Hogy lehet ez? Úgy, hogy a lájkok külföldről jöttek. De nem vásárolták őket Dél-Amerikából vagy Indiából, hanem maguktól jöttek, főleg a korábban Burmának nevezett 60 millió fős diktatúrából, Mianmarból.

Tavaly szeptemberben a Velvet is megírta, hogy a zenekarnak egy hét alatt 10 ezer új lájkja lett, ezzel növekedésben Koncz Zsuzsát és Caramelt is lenyomta, és egyszer még a világ 10 leggyorsabban növekvő zenei oldalai közé is befért valahova Beyoncéék mögé.

A tagok először azt hitték, talán egy fizetett hirdetést kavarhatott el a Facebook, aztán kiderült, hogy van egy burmai Reason is, aminek kevesebb lájkolója van, de a tinédzser metál együttes énekese kb. annyinál jár, mint a magyar zenekar. Az eltévedt lájkolók nem elhanyagolható részének egyébként a visszajelzések szerint tetszik a magyar zenekar.

burmai lájkok

De vannak dél-afrikai rajongók is, akik egy katlhongi rappert akartak belájkolni, sokan közülük a saját számaikat is elküldik a zenekarnak.

dél-afrikai lájkok

A névazonossággal szerezhető lájkokra megpróbált rágyúrni Puskás Peti Megasztár-versenyző, aki a The Biebers nevű együttesével akart Justin Bieber-rajongóktól potyalájkokat szerezni, egyelőre nem sikerült.

Dudás Gábor, a Reason énekese elmondta, hogy vannak még többek között thaiföldi, malajziai, mexikói, brazil és amerikai lájkolóik is. A legtöbben (53 ezren) mianmariak, miközben a magyarok 1000 alatt vannak – a városokat nézve Budapesten csak a 13. legtöbb lájkolójuk van. Az együttes egyelőre a költségek miatt nem tervezi, hogy szerencsét próbál, és koncertet szervez Mianmarban, pedig a helyiek közül több százan letöltötték a Reason lemezét is. Emiatt az új albumra talán majd Facebookon hirdetett Kickstarter-projekttel gyűjtenek pénzt. A Reasonnek egyébként ilyen egy átlagos száma:

Ha lenyomják az Ossiant is, ők lesznek a Facebookon a legnagyobb magyar metálzenekar.

Egyvalamiben viszont biztos nem fogják lenyomni az Ossiant: LINK

Update: kommentelők hívták fel a figyelmet arra, hogy a külföldön valóban népszerű Wisdomnak még az Ossiannál is több (81 ezer) lájkja van, így az Ossian után még őket is le kell majd nyomnia a Reasonnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.