Európai utcákon lobog az ISIS fekete zászlaja

külföld
2014 július 29., 16:17
comments 383

Halál a zsidókra!

- kiabálja a szónok nagy éljenzés mellett, miközben az ISIS fekete zászlói lobognak az utcán. A tömeg főleg fiatalokból állt, eltakart arcok, palesztin kendők, símaszkok. Aztán, mintha csak fociultrák lennének, elkezdődik a zsidó, aki nem ugrál-skandálás.

A helyszín nem Palesztína, Szíria, vagy éppen Irak. A jelenet Hollandiában, Hágában játszódott néhány nappal ezelőtt, és a Daily Beast írt erről. És bár az Izrael-ellenes tüntetések, a cionizmus-ellenes jelszavak, időnként teljesen jogos kritikák, máskor a háborút csak ürügynek használó antiszemita kirohanások megszaporodtak az utóbbi időben, az Irak jelentős részét elfoglaló szélsőséges terrorszervezet zászlajának nyílt megjelenése Nyugat-Európa utcáin azért új fejlemény.

Úgy, hogy a tüntetésre ráadásul még engedélyük is volt.

Egy ilyen utcai megmozdulást természetesen engedélyeztetni kell Hollandiában, a szervezők pedig gond nélkül megkapták ezt. A hivatalos ok az volt, hogy egy bebörtönzött iszlamista vezető mellett állnak ki. A holland hatóságok pedig vagy nem tudták, mi az ISIS, vagy nem tudtak arról, hogy a szervezőknek közük van ehhez, vagy egyszerűen nem tartották veszélyesnek. Egyik változat sem tűnik lényegesen jobbnak a másiknál. (A tüntetés másnapján a hatóságok végül közölték, vizsgálatot indítanak az ügyben.)

Ahmed Marcouch marokkói származású holland munkáspárti parlamenti képviselő a Daily Beastnek feldúltan nyilatkozott az esetről. “Mit keresnek ott azok a fiatalok? Az ISIS vérszomjas és pusztító. A közösségnek szembe kell fordulnia velük, és nem szabad hagynia, hogy elvigyék fiainkat.”

Marcouch felszólította a muszlim közösséget, hogy

álljon ki a “barbár idióta bűnözők” ellen.

Ezek egy politikus szavai, a valóság viszont közben az, hogy egymás után jönnek a hírek arról, hogy az ISIS nyugaton toboroz magának harcosokat. A holland külügyminiszter szerint “számos” holland állampolgár harcol már az oldalukon, köztük olyan is van, aki pózolt már levágott fejekkel egy képen (ami lehet, hogy kamu, az üzenete ettől még világos).

Volt már olyan 18 éves Melbourbe-i fiatal, aki felrobbantott három embert egy bagdadi mecsetben. Volt már Amerikában született és felnőtt öngyilkos merénylő is. Vonzza az ISIS a briteket is, összességében pedig soha nem volt olyan egyszerű még a dzsihádhoz csatlakozni, mint mostanában - erről a jelenségről bővebben itt írtunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.