Wall Street Journal: Magyarország autoriter állammá vált

POLITIKA
2014 augusztus 02., 06:41
comments 756

A Washington Post és a New York Times után a konzervatív Wall Street Journal is fennakadt Orbán Viktor liberális demokráciákat temető, és Oroszországgal, Kínával valamint Törökországgal példálózó beszédén.

Az Illiberális eszme felemelkedése címmel megjelent véleménycikkben megemlítik, hogy a liberális intézmények eróziója jelent meg azokban az országokban, melyek csak a közelmúltban léptek a demokratizálódás útjára.

Ehhez a tendenciához példaként kínálja a lap Orbán Viktor szavait, majd felidézik pályafutását, és azt, hogy az egykor harcosan antikommunista és liberális fiatal 2010-es újbóli hatalomra kerülése után hogyan iktatta ki az alkotmányos fékeket és egyensúlyokat ellensúlyokat, hogyan pakolta tele Fidesz-közeli vezetőkkel a bíróságokat és a többi egykor független intézményeket, hogyan államosította a magánnyugdíj-pénztárakat, és így tovább.

A WSJ kitér arra is, hogy éppen 2010 után erősödött meg a Jobbik is, melynek politikájában a Fidesz gyakrabban inkább bűnrészes volt, semmint konfrontálódott volna a cikkben nyíltan neonácinak nevezett párttal.

A véleménycikk szerint mindezen fejlemények Magyarország félresiklott posztkommunista átmenetének fájdalmas következményei. Ahogy máshol is Európa szerte, a lassú növekedés, a munkanélküliség és a hibás gazdasági döntések a politikában a középen álló pártokat a szélsőségek irányába lökték el.

"Magyarország lassított felvételben történő átalakulása puha autoriter állammá provinciális problémának tűnhet Washington vagy Brüsszel számára Európa perifériáján, de Orbán Viktor csodálattal tekint Vlagyimir Putyinra és hozzá hasonló vágyakat dédelget"

- írja a lap, ami szerint a nacionalista elit sok tagja számára nem pusztán fantázia a határokon átnyúló Nagy-Magyarország feltámasztása.

Orbán Viktor illiberális őszintesége figyelmeztetés, hogy a szabad piacok és a szabad társadalmak erőteljesebb védelmet igényelnek

- szól a figyelmeztető hang a cikkben, felidézve azt, hogy a hidegháború után úgy tűnhetett, a liberalizmus győzött, de a tekintélyelvű erők végig lesben álltak, hogy kihasználják a demokrácia gyenge pontjait.

A cikk utolsó bekezdése szerint most Nyugat-Európának kell megmutatnia, hogyan párosulhat a szabadság a gazdasági növekedéssel, valamint felszólították Barack Obama elnököt is, hogy álljon ki a liberális eszmék védelmében. Ha pedig Obama erre nem képes, akkor majd legyőzője megteszi, kacsintott a cikk végén egyet a republikánusok felé is a WSJ.

(címlapkép: AFP PHOTO / FERENC ISZA)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.