A Washington Post Orbánról: Miért nem védi meg Európa a demokráciát?

POLITIKA
2014 augusztus 07., 09:35
comments 232

Újabb véleménycikket szentelt Orbán Viktor tusványosi beszédének a konzervatív lap. Harold Meyerson publicisztikájában arról ír, hogy miközben Magyarország az EU teljes jogú tagja, és élvezi ennek minden előnyét és alapjogát, közben egyre nyíltabban Putyin Oroszországát tekinti vonzó politikai modellnek, szemben a nyugati liberális demokráciákkal.

A cikkben felidézik Orbán híressé vált beszédét, aminek legerősebb mondatainak angol fordítását még a kormány hivatalos Youtube-csatornáján sem merték bevállalni.

A lap szerint Orbán egy-két érve Nyugaton is ismerősen csenghet. A demokrácia béna működésének felemlegetése, a gazdasági egyenlőtlenségek, az az érv, hogy a bevándorlók érdekeit teszi előtérbe az EU a helyiekkel szemben, ezek mind-mind előkerülnek máshol is. Balos, jobboldali és centrista érveket fogott össze Orbán a cikk szerint, hogy a végén arra jusson, a megoldás az illiberális nacionalizmus.

Mindez azonban nem előjel nélkül jött Meyerson szerint, aki felsorolja, hogy 2010-es megválasztása óta Orbán szűkítette a bíróságok jogköreit és lecsapott a független sajtóra is. Paranoid nacionalizmusában nekiment a norvégok által támogatott civileknek is.

Orbán érveiben a cikk szerint nincs semmi új, hasonló következtetésekre jutottak jobb- és baloldali politikusok Európa-szerte és az Egyesült Államokban a harmincas évek válsága után. Akkor is csalódás volt jelen a liberális demokráciákkal szemben, ellenpéldaként pedig a Szovjetunió és Mussolini Olaszországa tűnt fel. A gazdasági összeomlások, mind 1929-ben, mind 2008-ban, teret teremtettek az autoriter, nacionalista demagógiának.

Akkor a nyugati országok képtelenek voltak megbirkózni a gazdasági nehézségekkel, és ezért tűnhettek hitelesnek az olyan érvek, mint amikkel most Orbán előállt. Egy kivétel akadt Meyerson szerint, Roosevelt New Deal-je, ami állami foglalkoztatási programmal és a munkavállalói jogok növelésével tudta a dolgozók irányába helyrebillenteni a gazdaságot. Ma is egy kivétel van a bajok alól, Németország, ahol a munkavállalói jogoknak köszönhetően egy egyenlőbb társadalom működhet sikeresen.

Putyin nyugati rajongói, Orbán és a nacionalista pártok EU-szerte támadják az USA-t és Nyugat-Európát, amiért toleránsak a bevándorlókkal és a melegekkel szemben. De igazi támogatást csak a gazdasági problémák miatt szereznek. Ezekkel a politikusokkal és pártokkal szemben Meyerson szerint ambiciózus, elismerő közpolitikai lépések kellenének, , amelyek egy többeket bevonó gazdasági környezetet teremtenének, magasabb bérekkel, helyi beruházásokkal.

És ha a Nyugat nem tud mit kezdeni a globális gazdaság ezen kihívásaival, mint ahogy Németország tudott, az Orbán által éltetett illiberalizmus előnybe kerülhet.

De a publicisztika szerint addig vár még egy sürgetőbb kihívás Európára: Orbán beszédében azt mondta, hogy nincs ellentmondás abban, hogy az illiberális lépések, azaz az igazságszolgáltatás és a civil társadalom elnyomása mellett az EU tagjai vagyunk.

Pedig a demokratikus jogok és normák megteremtése és alkalmazása az EU-tagság előfeltétele.

Nem kéne-e, hogy e jogok és normák lebontása egy kizárás alapja legyen? Ha Európa nem képes a saját határain belül sem megvédeni a demokráciát, akkor mi az egésznek valójában a célja?

- teszi fel a kérdést cikke végén Meyerson.

Orbán beszéde nagy vihart váltott ki a nyugati sajtóban, számos lapban megjelent véleménycikk mellett a New York Times szerkesztőségi állásfoglalásban követelte, hogy az EU büntesse meg Magyarországot. A Washington Post-ban korábban Fareed Zakaria, az illiberális demokrácia fogalmának megalkotója írt arról, hogy Orbán megvalósítja a putyinizmust Magyarországon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.