Kivételesen nem Orbánt hasonlították Putyinhoz vagy Erdoganhoz, hanem a kettőt egymáshoz

külföld
2014 augusztus 11., 07:54
comments 76
photo_camera AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ POOL / ALEXEI NIKOLSKY

Magyarország első számú példaképe, Vlagyimir Putyin sokban hasonlít Magyarország második számú példaképére, Tayyip Recep Erdogan­ra. Oroszország és Törökország vezetőinek már A neveltetése is hasonlított.

Az apák

Putyin apja orosz tengerésztiszt volt. Erdogan apja pedig nap mint nap komphajót vezetett a Boszporuszon. Erdogan mélyen vallásos családból származik, és bár Putyin apja ateista volt, anyja titokban megkeresztelte.

A vallás

Mindkét államférfi a vallás szolgálatában áll. Mindketten erősen függenek az ortodox és szigorúan vallásos szavazóktól. Emellett mindketten az valláson keresztűl próbálnak még nagyobb hatalomra szert tenni.

Nagyhatalmi tervek

Erdogan az oszmán, Putyin a szovjet birodalom feltámasztásáról álmodik. Egyelőre mindketten hiába:

Erdogan külpolitikája teljes kudarc. Ahogy itt már írtunk róla, sikerült minden potenciális szövetségest elidegeníteni, és még az Egyesült Államokat is magára haragította. Egyiptomban rossz lóra tett: zsákszámra szórta a pénzt a Muzulmán Testvériségre, amit a hadsereg végül szaúdit támogatással megbuktatott. Egyetlen szövetségese így Katar maradt, ami szintén a testvériségre fogadott.

Putyin kezdetben ennél sikeresebb volt. Azt, hogy csapatai megszállták az USA-val szövetséges Grúzia egy részét, simán el tudta fogadtatni a világgal. Még az ukrajnai kaland is inkább tűnt sikernek: a Krím bekebelezése ellen a világ nem sokat tudott tenni. De a kelet-ukrajnai lázadás kirobbantása katasztrofális kudarcnak bizonyult, az MH17-es lelövésével teljesen elszigetelte magát.

Az oligarchák

Putyin hatalomra kerülése után sikeresen szorította ki az országból vagy a szabad emberek sorából a jelcini években megerősödött oligarchákat, akiknek a helyét KGB-s barátai vették át. Barátai, osztálytársai, beosztottai között meglepően sok milliárdos akad.

Erdogannak nehezebb dolga volt, mert Törökországnak nincs szinte kimeríthetetlen olaj- és gázvagyona. De az állami megbízások ügyes elosztásával pozícióba tudta juttatni barátait. Kiszivárgott telefonbeszélgetésekben Erdogan be is vallja, hogy egyes állami pályázatok nem egészen a szabályok szerint kerültek a „nyertesekhez”.

Eredeti tőkefelhalmozás

Putyin vagyona legendás. A szó szoros értelmében az: nem tudunk róla semmi biztosat. A rejtélyes svájci cégekről szóló beszámolók szerint akár 30 milliárd eurója is lehet.

Erdogan vagyonáról, ha lehet, még ennél is kevesebbet tudunk. De azután, hogy a török rendőrség vizsgálódni kezdett vagyona körül, kiszivárgott két beszélgetés Erdogan és fia között. Az elsőben Erdogan szólt Bilalnak, hogy biztonságba kéne helyezni a családi vagyont. A másodikban Bilal panaszkodott, hogy az utolsó 30 millió eurót nem tudja hova tenni. Azt végül a házában rejtette el, ahol a rendőrség meg is találta.

Ép test

Judo, hoki, aikido, sí, lovaglás, tollaslabda, Putyinnak egyre megy. Erdogan pedig focizik. Állítólag tehetséges, de ezt nehéz felmérni. Amikor legutóbb egy stadionavatón játszott, ha hozzá került a labda, még az ellenfél kapusa is félreállt. Gól lett belőle, amit a török tévénézők élőben láthattak.

Távol a város zajától

Putyin annyira utálja Moszkvát, hogy a város határán túl, egy dácsában él. Ha éppen a Kremlbe tart, vagy onnan haza, a rendőrség a fél várost lezárja, hatalmas dugókat okozva. Szocsiban, ahol az olimpia volt, több dácsája is van: egy a hegyekben épült illegálisan, természetvédelmi területen, egy másik meg a tengerparton.

Erdogan pedig Ankara mellett, az erdős hegyekben épített egy kéglit. Ahogy az már illiberáliséknál divat, egy természetvédelmi terület közepén, ahova magánrepteret is épített. (Via Trouw. A cikket Monty, a holland-magyar gyakornoksrác írta.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.