Csorog egy kis pénz Brüsszelből

gazdaság
2014 augusztus 18., 19:31
comments 91
  • Az Európai Bizottság kifizetett Magyarországnak majdnem 26 milliárd forintot.
  • Ahhoz képest, hogy idénre összesen 1700 milliárd lehívását tervezte a kormány, ez nem túl sok.
  • De nyilván eredmény ahhoz képest, hogy április 15. után keletkezett számlákat augusztus 12-ig egyáltalán nem fizetett ki az EU Magyarországnak.

Idén két lépcsőben szervezték át az EU-s kifizetéseket: januártól megszűnt a kifizetéseket irányító Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, április 15-től pedig felszámolták azokat az állami cégeket, amelyek az egyes pályázatokat terelgették. A feladatokat minisztériumok vették át.

Utóbbi lépés után írt egy levelet az Európai Bizottság Magyarországon, hogy sok aggodalmuk van az új rendszer miatt, ezért vizsgálatokat indítanak, és amíg ennek nem lesz eredménye, addig az új rendszerben kiállított számlákat nem tudják kifizetni.

Versenyfutás az idővel

Ezután érdekes kommunikációs meccs következett arról, hogy jön-e pénz az EU-tól, és hogy az átszervezés okoz-e zavart abban, hogy el lehessen költeni az összes Magyarországnak járó EU-s támogatást.

A 2007 – 2013-ra járó mintegy 8200 milliárd forintnyi EU-s pénzt ugyanis 2015 végéig lehet lehívni, addigra minden pályázattal el kell számolni. Ami addig nem jön meg, az elveszik. A kormány bizonyos szempontból túlbiztosította magát: mintegy 9000 milliárd forintnyi pályázati pénzt ítélt meg idén év elejére, hogyha valami bedől, akkor se maradjon bent egyetlen euró sem a rendszerben. Viszont sietni is kellett: a 2007 óta lassan összerakott pályázati rendszerben még annyi pénz maradt, hogy 2014-ben és 2015-ben is mintegy 1700 milliárd forintot kell kifizetni ahhoz, hogy a cél teljesüljön.

Ezért nagyon nem mindegy, hogy az EU-nak le lehet-e adni időben a számlákat, és az EU ezeket mikor fizeti ki. Innen a történet kétfelé válik:

Egyrészt vannak pénzek, amiket azért tart vissza az EU, mert az adott pályázati területeken (szakszóval operatív programokban, vagy éppen azok egyes prioritásaiban) szabálytalanságokat talált. Ezek van hogy egészen konkrét pályázatokhoz kötődnek, vagy akár 2007 óta tartó általános közbeszerzési gyakorlathoz. Ezekben az esetekben még most is megy az izgalom, hogy mikor nyílnak meg ezek a támogatási keretek újra. A kifizetések ezekben az esetkben általában már tavaly óta állnak.

Másrészt az intézményrendszer átszervezése óta általában is leálltak a kifizetések, az EU vizsgálata miatt.

Eddig csak április 15. előtt könyvelt pénz jött

Idén eddig ugyan több százmilliárd forint beérkezett már az 1700 milliárdos tervből, ám ezek a szabálytalanságok miatt nem vitatott, és az idén április 15. előtt kiállított számlákra vonatkoztak. Ezt kommunikálta úgy a Miniszterelnökség, hogy minden oké, jön pénz.

Április 15. után sokáig a magyar fél egyetlen számlát sem küldött ki Brüsszelnek, mert attól tartott Budapest, hogy az átszervezés miatt azt mondják majd, hogy megszakítják a kifizetéseket. Így viszont, hogy nem volt kint számla, formai szempontból nem történhetett megszakítás.

Mivel általában negyedévente küld ki Magyarország számlákat, és április eleje körül éppen kiment az aktuális adag, ezért július közepéig messziről nézve semmilyen zavar sem volt a rendszerben. Ám amikor rákérdeztünk július második felében, hogy jönnek-e már újabb pénzek, kiderült, hogy nem adtunk le számlát. A cikk megjelenése után közvetlenül Lázár János arra utasította a Magyar Államkincstárat, hogy lesz ami lesz, menjenek ki mégis a számlák.

Utaltak egy kicsit

Hatvan napja van ilyenkor az Európai Bizottságnak, hogy eldöntse fizet-e. Nem tudjuk pontosan mennyiről adott le Magyarország számlát július utolsó hetében, de Lázár János az április közepe óta összegyűlt összes számla kiküldésére adott utasítást, és ez időarányosan az egész évre betervezett 1700 milliárdhoz képest több mint 400 milliárdot kellene hogy jelentsen. Ebből érkezett meg augusztus 12-én és 14-én összesen 25,8 milliárd. Ezek átfutása igen gyors volt, a bizottság a negyedévente leadott számlákat nem egyszerre utalja.

Megkérdeztük a bizottságot, hogy ez azt jelenti-e, hogy minden oké-e, és az átszervezett intézményrendszerrel szemben nincsenek-e már fenntartásaik, mostantól minden pénz jön-e.

Azt válaszolták, hogy a vizsgálat még tart. És továbbra is fenntartják maguknak a jogot, hogy ha nem lesznek elégedettek az eredménnyel, akkor megakaszthatják a kifizetéseket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.