25 ezer dollárt ajánlott az Iszlám Állam egy 14 éves fiúnak, hogy hajtson végre bombamerényleteket Bécsben

külföld
2014 október 31., 10:46
comments 50

Azt osztrák hatóságok elfogtak egy 14 éves fiút, aki - gyanújuk szerint - bombamerényleteket tervezett Bécsben. Más célpontok mellett a Westbahnhofon is robbantott volna. A rendőrség nem közölt adatokat a fiú személyazonosságáról, az osztrák média azonban kiderítette, hogy egy Mertkan G. nevű török származású, Sankt Pöltenben élő fiúról lehet szó, akinek családja 8 éve költözött Ausztriába.

A rendőrség szerint Mertkan G. vallomásaiban elmondta, hogy a főleg Irakban és Szíriában tevékenykedő Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita terrorszervezet 25 ezer dollárt (valamivel több mint 6,1 millió forintot) ajánlott neki a robbantásaiért.

A rendőrségi jelentésekben az áll, hogy a fiú fiatal kora ellenére profihoz méltóan választotta ki a célpontokat, és rengeteg anyagot gyűjtött a bombakészítésről is az interneten. Vallomása szerint nem öngyilkos merényleteket tervezett, a bombatámadások után Szíriába ment volna, hogy a dzsihádisták oldalán harcoljon, és úgy vélte, hogy a sikeres bécsi merényletei jó belépőjegynek számítanak majd a terrorszervezetbe.

Az osztrák média találgatásai szerint a fiú mellett két másik tinédzsert is beszervezhettek a terroristák, de erre jelenleg nincs bizonyíték. (Telegraph)

BOCSÁNAT!!!

Az eredeti címet elgépeltem, és azt írtam a Bécsben helyett, hogy Bácsben. Elnézést a bácsiaktól, ott egyelőre semmit nem akar az Iszlám Állam. (Hála az égnek, hogy így van, mert én is kecskeméti vagyok!)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.