Végre kimondta valaki a magyar kormányból, hogy Oroszországtól nagyonis érdemes félni

POLITIKA
2014 november 07., 08:07

Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára egy biztonságpolitikai konferencián tartott előadász csütörtökön. A konferencia témája az Egyesült Államok és Oroszország szembeállása volt. Siklósi pedig erről is beszélt, a magyar kormány tagjaitól egyáltalán nem megszokott nyíltsággal mondta ki, hogy

az orosz agresszió veszélyezteti Európát.

Egészen pontosan olyanokat mondott, hogy

„Moszkva fenyegető fellépése és az iszlám radikalizmus terjedése miatt Magyarországnak újra kell gondolnia biztonsági stratégiáját.”

vagy hogy

„Nem vagyunk biztonságban.”

Siklósi szerint Oroszország nemcsak a posztszovjet térség államaira jelent veszélyt, hanem az olyan nem NATO-tagokra is, mint Finnország vagy Svédország. Ezen kívül keleti NATO-szövetségeseink, mint a balti-államok vagy Lengyelország sem érezheti magát biztonságban, de az orosz agresszió elsősorban Ukrajnát sújtja.

A helyettes-államtitkár végre kimondta azt is, hogy Oroszországra nem érdemes szuperhatalomként tekinteni, az állam nem erősödik, hanem gyengül. Megtartotta ugyan a szovjet nukleáris arzenált,

„a nyugattal folytatott konfliktus hatására várhatóan tovább fog gyengülni és mozgásterét az is jelentősen korlátozza, hogy beavatkozásai számláját állnia kell.”

Ez azonban nem jelenti azt, hogy Moszkvától kevésbé kellene tartani. Ahogy Siklósi is mondja:

„A sarokba szorított medve a legveszélyesebb.”

(via ATV)

A helyzetértelmezésben nagy segítség lehet, ha elolvassa ezt meg ezt a cikket. Ez két, részben egymással szemben álló nézőpont, de néhány helyen mindkettő egyezik Siklósi nézeteivel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.