Hidegháborús hírek: Svédország megerősítette, idegen tengeralattjáró járt a partjainál

külföld
2014 november 14., 13:38

Svédország megerősítette, hogy egy apró külföldi tengeralattjáró engedélyek nélkül országuk vízi területére úszott be előző hónapban. Azt azonban nem tudják, hogy melyik ország lehet az illegális belépés mögött.

A svéd miniszterelnök, Stefan Löfven szokatlanul éles hangú nyilatkozatában arról beszélt, hogy egy ilyen benyomulás hatalmas kockázatot jelent azok számára, akik részt vesznek benne, és hogy Svédország minden szóba jöhető eszközzel meg fogja védeni a határait.

Még október 17-én indított Svédország hatalmas tengeralattjáró-vadászatot, miután szemtanúk jelentettek egy ilyen járművet a szigetvilág közelében. A heteken át tartó kutatás végül nem járt eredménnyel, a tengeralattjáró alighanem megszökött a Balti-államok felé.

Bár az incidens mögött a svédek hivatalosan nem feltételeztek egyetlen konkrét országot sem, de rengeteg elemző és katonai szakértő természetesen Oroszországot sejti a háttérben.

A svéd partszakasz védelmét az teszi igazán nehézzé, hogy hatalmas területről van szó, nehéz ekkora szakaszt monitorozni. De most fektetni fognak ebbe pénzt és energiát, mert mint a svéd miniszterelnök fogalmazott, mindez teljesen elfogadhatatlan.

A hidegháború idején még elég kiterjedt tengeralattjárók elleni védelmi mechanizmusokkal rendelkezett, de a kilencvenes évektől kezdve a védelmi kiadások csökkentésével ezt fokozatosan leépítették. Ennek lehet most vége. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.