180 ezer kutyáért vette darabonként Kína vadászrepülőit az oroszoktól?

Tbg
ÁLLAT
2014 november 15., 17:34
comments 33

Különös sztorit ásott elő a Business Insider az internet mélyéről: előfordulhatott, hogy kutyákért cserébe vásárolt magának több Szu-27-es vadászgépet Kína még a kilencvenes években az oroszoktól.

A sztori egyelőre nincs megerősítve, így a BI sem biztos abban, hogy ez történt, körültekintéssel olvassanak hát tovább!

A Sina Weibo nevű kínai közösségi oldalon tűnt fel egy beszámoló egy kínai tévéműsorról. Az IFeng csatornának  a kínai hadsereg egyik tisztje, Du Wenlong tábornok nyilatkozott, és mesélt arról, hogyan vásárolt Kína a kilencvenes években vadászgépeket az oroszoktól.

Ezekben az időkben mindkét ország eléggé le volt gatyásodva, az oroszok a posztszovjet összeomlásban voltak éppen, Kína pedig még csak álmodozott a mai, tőkevonzó szocialista piacgazdaságáról.

Azt lehet tudni, hogy 1991 és 2009 között Kína 18 Szu-27SK és 6 Szu-27UBK vadászgépet vásárolt Oroszországtól. Az üzletet  egy részét nem valutában, hanem nyersanyagban kötötték meg.

Wenlong szerint a valutában igen szegény Kína akkor nagyon jó üzletet kötött a nyersanyaghiányban szenvedő oroszokkal: a gépek első adagját prémért cserébe vásárolták meg.

A prémet pedig kutyákból nyerték ki. Egy Szibériában is helytálló prémkabáthoz legalább 18 kutya szükséges, így abban az időben Kína három tartományában gyilkolták le a kutyákat, hogy az oroszoknak fizetni tudjanak. (Egy gépért Du Wenlong szerint tízezer prémkabátot kértek.)

A BI is értetlenkedik egyébként, mivel akkori áron egy ilyen gép 30 millió dollárba került, egy prémkabát pedig mindössze 166 dollárba. Persze előfordulhatott, hogy az óriási hadsereget megöröklő oroszoknak akkoriban így is megérte az üzlet.

Ha egyébként ott volt az üzletkötésnél, vagy tud róla valami biztosat, akkor vagy írjon nekünk (SZERKkukac444.HU), vagy írjon a BI-nek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.