Szijjártó szerint kizárólag a munkavégzés alapján értékelik a minisztériumánál dolgozó egykori futsalos csapattársait

POLITIKA
2014 november 23., 21:03
comments 190

Magyarország minél előbb szeretné lezárni az amerikai-magyar politikai kapcsolatokat terhelő nyitott kérdéseket – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter este az ATV Szabad szemmel című műsorában.

Szijjártó három részre bontotta az amerikai-magyar kapcsolatokat, amik közül a gazdasági és védelmi együttműködést a lehető legjobbnak minősítette. De a politikai együttműködést „nyitott kérdések terhelik”, amiket Magyarország szeretne mihamarabb lezárni – mondta.

„Sziklaszilárd és határozott álláspontom, hogy ha valaki mást korrupcióval vádol meg, akkor mellé kell tenni a konkrétumokat. (...) Ha ezekkel a konkrétumokkal rendelkeznénk, akkor senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy a magyar kormány kivizsgálná ezeket a kérdéseket”

– mondta a kitiltási ügyről.

Arra a kérdésre, hogyan lehetne előrelépni ebben a helyzetben, azt mondta, abban reménykedik, hogy sikeres lesz Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezése, amivel amerikai kollégájától kér segítséget az ügyben.

Szijjártó Péter elmondta, a kitiltási ügyben kizárólag a sajtóból tájékozódik, ugyanis továbbra sem kapott hivatalos tájékoztatást arról, kiket és miért tiltott ki az Egyesült Államok. Közölte, hogy Vida Ildikó NAV-elnök sem tájékoztatta őt, az adóhatóság vezetőjének – saját kitiltásáról szóló – interjúját Japánban tartózkodva olvasta.

„A higgadtság és a nyugalom a legfontosabb kifejezések” ebben a kérdésen

– mondta Szijjártó, aki szerint nincs megoldhatatlan probléma a két ország között.

Szijjártó szerint az amerikai kormányzati tisztségviselők nyilatkozataikban hosszú évek óta negatív véleményt fogalmaztak meg számos magyar parlamenti, kormányzati döntésről, és ennek a folyamatnak a részeként hozták meg azt a döntést, ami hat magyar állampolgár kitiltásával jár. Mint mondta:

„Ne akarják inkorrekt módon azt a képzetet előteremteni, hogy valakinek az alkalmatlansága miatt ide váratlanul beütött volna a krach."

A külgazdasági és külügyminiszter kérdésre válaszolva kijelentette, nem tud Magyarországgal szembeni amerikai titkosszolgálati offenzíváról.

Szijjártót Pétert kérdezték arról is, hogy több korábbi futsalos csapattársa is munkát kapott a minisztériumánál, ahol ezzel egy időben eddig több mint száz alkalmazottat bocsátottak el. Erről azt mondta: a külügyminisztériumban soha nem veszik figyelembe a szabadidős tevékenységet, kizárólag a munkavégzés alapján értékelik a munkatársakat. A kérdésre, hogy „csapattársakból lettek kollégák, vagy kollégákból lettek csapattársak”, azt válaszolta:

„Ez mindkét irányban igaz.”

Példaként említette kabinetjének koordinátorát, akit 14 éve ismer, és még a Fidelitasban kezdtek együtt dolgozni, majd két évig közösen is futsaloztak. „Rá azt mondani, hogy azért van mellettem, mert futsalos, nézze, az annyira nevetséges!” – mondta Szijjártó Péter, aki szerint a minisztériuma több mint 800 alkalmazottjából jelenleg ketten futsaloznak.

A minisztériumi elbocsátásokról azt mondta: a diplomatáktól olyan visszajelzéseket hall, hogy „végre operatívan tudják tartani a kapcsolatot a Külügyminisztériummal, végre van a dolgoknak utánkövetése, végre gyorsan reagálunk”. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.