10 politikus, aki most már igazán lehetne a Nemzet Színésze

MŰVÉSZET
2014 december 03., 14:35
comments 71

A héten Gera Zoltán helyére Kóti Árpádot választották a Nemzet Színészévé. Ahogy viszont sportolókból is találtunk olyanokat, akik Schmitt Pálnál jobban megérdemelték volna a Nemzet Sportolója-kitüntetést, úgy a Nemzet Színésze-posztra is találtunk megfelelőbb, esetleg közép-európai Oscar-díjra is esélyes alakításokat.

Hol máshol, mint az igazi Nemzeti Színházban, a Parlamentben, illetve a pártokban és az önkormányzatokban? Bőven volt honnan meríteni, a kishalakról itt már megemlékeztünk, most viszont összegyűjtöttük a 10 legnagyobb érdemes politikusunkat. De előtte:

Gyurcsány Ferenc

Ezt már minden idők egyik legjobb magyar publicisztikája óta tudjuk. Gyurcsány Latinovits Ferenc fénye azóta sem kopott meg.

Mesterházy Attila

Az egykori MSZP-elnök/börleszknagymester is próbálkozott hasonló alakítással, és elődjét a musical világába is követte.

Orbán Viktor

A Nemzet Színésze nem lehet ellenzékben. Ahogy azt a Viktor a legnagyobb aktor című cikkünkben is bemutattuk, Orbán két helyet is megérdemelne a színművészeti panteonban, és nem csak azért, mert a Dühöngő bika óta nem hízott valaki ennyit egy szerepért, mint ő a nép egyszerű miniszterelnökének megformálásáért (pláne nem autodidakta módon!).

Schmitt Pál

Az ember, aki már minden volt, és a jelek szerint még bármi lehet, egy nap talán az egyetlen ember, aki posztumusz lesz a Nemzet Színésze. A fenti, bexanaxozott MTV-videokliphez hasonlító szavalás csak egy példa a stopmotion-ember munkásságából, de nagyot ment még Az ügynök halála feldolgozásában is, mint az államfő, aki elnöki kegyelemben részesíti magát.

Kósa Lajos

A debreceni Öveges professzor igazi karakterszínész, de annak olyan erős, hogy álmából felkeltve is bárhol, bármikor előadja a szakértőt.

Falus Ferenc

Mondjuk ő inkább az élet nagy rendezője, egyben az ember, aki ott se volt, de színészként sem utolsó, hiszen ahogy George Clooney mondta: „Egy meghallgatáson soha nem a legjobb színész nyer. Soha. Különösen a tévében nem. Az kapja meg a munkát, aki képes rá, hogy mindennap megbízhatóan teljesítsen.” És ha valaki képes volt egyenletes teljesítménnyel lenyomni úgy egy kampányt, hogy láthatóan fogalma sem volt, mi történik, az vastapsot érdemel.

Pintér Sándor

A belügyminiszter ritkán szerepel, de olyankor – átvitt értelemben is – beszakítja a kasszát. A fenti jelenetben még egy komoly szerepben volt tisztára olyan, mint Taxisofőr a tükör előtt. Az árvízi terepbejárás óta pedig mindenki csak úgy emlegeti, mint a Saint Tropez-i csendőr magyar reinkarnációját, aki jelmez nélkül is befért a legnagyobb nevettetők közé.

Halász János

Neki köszönhetjük Molière Képzelt betegének eddigi legjobb feldolgozását.

Rogán Antal

photo_camera Fotó: Illyés Tibor / MTI

A Fidesz frakcióvezetője professzionális színész, a Jóban Rosszbanban is bizonyított. De azt se felejtsük el, amikor pókerarccal beszélt Eva Rezesová felháborító luxuskörülményeiről. Mégis az volt a legmeggyőzőbb pillanata, amikor az RTL Klubnak bejelentette, hogy a NAV megállapította, hogy minden forintjával el tud számolni – ilyen alakítást még a House of Cardsban sem látni.

Bende Róbert

És a végére hagytuk az ismeretlen, feltörekvő tehetséget. Sarkad volt polgármestere (civilben: keramikus, festő és tanár), az üstökösként felbukkant zseni, a Kossuth-díjas improvizátor már-már slam poetry-be hajlóan játssza le a világot jelentő deszkákról a nagy öregeket. (Sajnos Sarkad népe nem fogékony a magas művészetre, mert Bende elbukott az októberi választáson.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.