Kína azt ígéri, hogy január 1-től nem belezi ki a kivégzett elítélteket

Egészségügy
2014 december 05., 11:01
comments 67

Az országban nagy hagyománya van annak, hogy a halálra ítélt és kivégzett elítéltek szerveit használják fel szervátültetésre. A halottaktól származó szervek 90 százaléka kivégzett rabok testéből származik, aminek részben az az oka, hogy a Kínában szervátültetésre várók másképp nem nagyon jutnának új májhoz, veséhez, szívhez. Egyrészt kulturális okokból, a kínaiak ugyanis meglehetősen hagyományosan gondolkodnak a halálról, másrészt mert attól tartanak, némi joggal, hogy szerveikkel korrupt hivatalnokok kereskednek majd haláluk után.

Kínában egymillió emberre 2,4 szervátültetés jut, az USA-ban ezzel szemben 75.

1990 óta becslések szerint 65 000 lelkiismereti okok miatt halálra ítélt és kivégzett ember szerveit ültették át Kínában, és bár a törvény betűje szerint ehhez a leendő donor beleegyezése szükséges, a beleegyezést gyakran kierőszakolják az elítéltekből.

Az, hogy halálra ítéltek szerveit használják fel, csak néhány éve derült ki. Kína utoljára tavaly novemberben ígérte meg, hogy felhagy a gyakorlattal.

(Quartz, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.