Eddig egy dolog tett be érdemben a drogmaffiának

életmód
2014 december 13., 20:17
comments 442

Ez történik, mikor a kábítószerből élő bűnözőknek senki sem szól arról, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek mi a véleménye.

A marihuána mára az Egyesült Államok több mint felében legális. A legtöbb helyen csak orvosi rendelésre lehet szívni, de egyre több államban már recept sem kell hozzá, hanem 21 év felett bárki vásárolhat és fogyaszthat füvet. A világ más országaiban is lazul a fűre vonatkozó szabályozás.

Itthon nem ez a helyzet, Orbán Viktor miniszterelnök és kábítószerügyi szakértő azt mondta, hogy

"a kormány eldöntötte, hogy ebben a ciklusban megtisztítja az országot a drogmaffiától. A közbizalmi állások betöltőit azért kell tesztelni, hogy látni lehessen, kire lehet számítani ebben a harcban."

A nemzeti drogstratégia ezzel összhangban a

kábítószermentes Magyarország elérését tűzi ki 2020-ig.

Arról, hogy mennyire ostoba ez a hozzáállás, és hogy mennyivel nagyobb probléma itthon az alkohol, arról már többször írtunk, ahogy arról is, hogy milyen problémák vannak a tervezett drogteszteléssel.

Mindenezek mellett az is látszik, hogy

a világon eddig egy dolog tett be érdemben a drogmaffiának: amikor legalizálták a füvet.

Nem annyira jó most mexikói drogkartellnek lenni, mint régen

Az elmúlt 2-3 évben, mióta az Egyesült Álmokban igazán beindult a marihuána legalizálása, Mexikóban a nagykereskedelmi ár harmadára-negyedére esett vissza, kilónként 90-100 dollárról (22-24 ezer forint) 25-30 dollárra (6600 forint).

"Ha a kilónkénti ár 20 dollár alá csökken, akkor egyszerűen nem lesz értelme tovább folytatni a termesztést és a kereskedelmet, mert nem lesz nyereség az árun. Az amerikai fű már most is sokkal jobb minőségű, erősebb, mert modernebb technológiával termesztik, és hatékonyabbak."

Így panaszkodott egy mexikói farmer az NPR-nak. A Vice is hasonlókat írt, a nekik nyilatkozó mexikói  drogtermesztő abban reménykedett, hogy hamarosan leállnak a legalizálással az Egyesült Államokban.

Az Informationisbeautiful ábráján jól látszik, hogy bevetett négyzetkilométerenként a marihuána hozza a legtöbb pénzt a termesztőknek, és így a kartelleknek, szóval ha az ár csökken, akkor az eddigi legjövedelmezőbb üzletet csavarják ki a drogmaffia kezéből.

wmshrdolhgpbzvqzlpdyqwsesaw3xmhfoccszwq9cnepzwzkhnsiqd7rdzknntk0

Persze a kartelleknek nem csak a fűből van pénze, így azt nem lehet várni, hogy megszűnik a tevékenységük, de a legalizálás jóval nagyobb károkat okozna nekik, mint eddig bármilyen drogellenes akció. Már most látszik, hogy a kieső bevételek miatt próbálnak átállni más termékekre, például a heroinra. Meg avokádóra.

Az amerikai drogellenes ügynökség és az FBI volt ügynökei is arról beszéltek a Vice-nak, hogy milyen komoly károkat okoz a kartelleknek a legális fű, és hogy hosszú távon a mexikói bűnbandák is arra a sorsa juthatnak, mint a csempészek az amerikai alkoholtilalom feloldása után.

Márpedig az Egyesült Államokban a legalizálás folytatódni fog, a Gallup felmérése szerint az amerikaiak több mint 50 százaléka támogatja, hogy legális legyen a fű.

pj6n_afvre6fxevpsa6a8g
A marihuána legalizálásának

(Mic, Vice, WaPo, Gallup)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.