Kumin Ferenc bizonyítja, hogy fogalma sincs arról, hogyan működik a szabad sajtó

Média
2014 december 17., 11:05
comments 254

Az előző Orbán-kormány nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkárára, Kumin Ferencre az új felállásban már nem volt szükség, mostanában Kovács Zoltán csinál magából bohócot a nemzetközi sajtóban, Kumin pedig a New York-i konzuli poszttal vigasztalódhatott.

Viszont a jelek szerint szokott lendületével vetette bele magát a munkába, legutóbbi Facebook-posztja szerint például ellátogatott a New York Times szerkesztőségébe. A lap az utóbbi időben többször is élesen bírálta a magyar kormányt, és volt például, hogy szerkesztőségi vezércikkben követelték, hogy Juncker menessze Navracsicsot. De jelent meg olyan véleménycikk is a NYT-ban, ami sötét diktátorként festette le Orbánt, és sokat támadták a kormányt a Putyinnal való egyre szorosabb kapcsolatok miatt is.

Kumin pedig, friss konzulként úgy érezte, hogy közbe kell lépnie. Elment a szerkesztőségbe, ahol alaposan körbenézett, majd, beszámolt arról, hogy fogalma sincsen arról, hogyan működik egy független újság:

"Körbevittek a méretes épületben (a Nyolcadik sugárút felöli homlokzatáról csináltam egy képet), és a korábban jelzett kritikáimra reagálva bemutatták, milyen élesen elkülönítik a véleménycikkek, illetve a tudósítások készítését (ahol állok, az a hírszerkesztőség óriási, egy légterű irodája, a véleménycikkeket hat emelettel feljebb készítik). Nem állítom, hogy ettől a látogatástól varázsütésre minden New York Times tudósítás Magyarországról kiegyensúlyozott és tárgyilagos lesz, de az biztos, hogy a szerkesztőségben már egyre többen tudnak hozzám fordulni, ha kétségük támadna valamilyen tudósítójuktól vagy forrásuktól származó információ hitelességét illetően. Az mindenesetre már most jó jel, hogy a november 26-i találkozásunk óta nem jelent meg egyetlen problémás magyar vonatkozású cikk sem a lapban (sajnos pozitív sem, de ne legyünk türelmetlenek)."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.