Az MTVA kirúgta a műsorvezetőt, hogy aztán tőle rendelje meg az egész műsort

Média
2015 január 06., 09:13
comments 51

Emlékeznek még arra az októberi sztorira, amikor az MTVA azonnali hatállyal felmentette a munkavégzés alól az egyik munkatársát, aztán gyorsan ki is rúgta?

Az előzmény az volt, hogy a Polgári Platform kiadott egy közleményt arról, hogy amíg a NAV korrupció gyanújával hírbe hozott vezetői nem tisztázzák magukat, függesszenek fel mindennemű adóellenőrzést, mert ezekre nincs erkölcsi alapjuk. Erre írt egy választ mtva-s (vagyis közmédiumos) emailről Antall István, a közrádió kulturális magazinja, a Gondolat-jel felelős szerkesztője.

„Szerintem a polgári jogszokás szerint, tehát az ártatlanság vélelmét figyelembe véve előbb a vádakat kellene igazolni – nem? Hacsak nem politikáról van szó, mert akkor a jog le van tojva… Polgárkáim Kész vagyok tőletek. Antall István.”

A levelet a Polgári Platform vezetője, Kész Zoltán (azóta egyébként a baloldal jelöljte a veszprémi időközi választáson) hozta nyilvánosságra október 21-én.

Az MTVA hamar reagált és közölte

"hogy elfogadhatatlannak tartja a szerkesztő válaszát és azonnali hatállyal felmentette a munkavégzés alól. 2014. október 22-én az MTVA megvizsgálta az eset összes körülményeit és megszüntette az érintett munkaviszonyát.”

Vagyis kirúgták a Magyar Rádió kulturális hetilapját 2011 nyara óta irányító Antall (hivatalos iratokban Antal) Istvánt. Még egyszer, ez október 22-én történt. 

Erre mi történik január 4-én?

A Gondolat-jel első 2015-ös adása elején beköszön Antall István szerkesztő, és levezeti a műsort, mintha mi sem történt volna.

Megkérdeztük az MTVA-t, hogy mi történt.

"Antall István munkaviszonya – mint ahogy már korábban is tudattuk – 2014. október 22-én megszűnt.

A Gondolatjel című műsor 2015. január 1-től külső gyártásban készül."

Erről a műsor legelején egy szó sem hangzik el. A végén a munkatársak felsorolásánál is azok a nevek hangzanak el, akik belsőben készítették a műsort. Aztán a legeslegvégén Antall bemondja, hogy a műsor az MTVA megrendelésére készült. A gyártó az Antal-Press Bt. Igen, ez a kirúgott felelős szerkesztő cége.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.