Így csinál hülyét Schmidt Máriából a Magyar Tudományos Akadémia

POLITIKA
2015 március 05., 18:39
comments 243

A hvg szerezte meg a Magyar Tudományos Akadémia jelentését, amit a Terror Házát is igazgató Schmidt Mária-féle holokauszt múzeum koncepciójáról írtak. Ebből az derül ki, hogy

a tervezett Sorsok háza lényegében alkalmatlan holokauszt emlékközpontnak,

az anyagban egészen amatőr hibáktól súlyos tévedésekig minden van.

Például:

  • az elvileg a magyar áldozatokat mutató képek lehet, hogy nem is Magyarországon készültek,
  • a tervezett helyszín alkalmatlan a kiállításnak,
  • a koncepcióból hiányzik a Horthy-rendszer, illetve a magyarországi antiszemitizmus bemutatása, aminek azért volt szerepe az 1944 utáni tragédiában,
  • kifelejtették Salkaházi Sára zsidómentő munkásságát.

Eleve csomó konkrétum hiányzik az MTA szerint az anyagból, például az sem derül ki, hogy mennyi pénz kell majd az emlékhely működtetésére.

Schmidt egyébként azt mondja, azóta sokat pontosítottak az anyagon, amitől sem a zsidó szervezetek, sem a projektet irányító Miniszterelnökség nem volt elragadtatva.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.