Nukleáris csapással fenyegetőzik Oroszország

külföld
2015 április 02., 06:46
comments 573

Amerikai tisztségviselők szerint egy amerikai és orosz katonai vezetői tanácskozáson orosz tábornokok azzal fenyegetőztek, hogy amennyiben a NATO megkérdőjelezi, a Krím Oroszországhoz csatolását, vagy alakulatokat telepít a Balti-államokba,

akkor akár nukleáris válaszcsapásra számíthat Oroszországtól.

Az amerikai közlés szerint az oroszok széles skálán jelölték meg a válaszcsapás módját, azt mondták, az az atomcsapástól a nem-katonai válaszig bármi lehet.

A múlt hónapban, Németországban tartott találkozón az amerikai feljegyzések szerint arról is szó volt, hogy a NATO vagy valamelyik nyugati állam úgy dönt, hogy érdemben felfegyverzi a kelet-ukrajnai szakadárok ellen harcoló ukrán hadsereget, azt Oroszország a konfliktus elmérgesítésének fogja venni, az orosz nép pedig bizonyára erőteljes válaszcsapást követel majd a moszkvai vezetőktől.

Az oroszok szerint a balti államokban is ugyanazok a feltételek léteznek, melyek Ukrajnában is bizonyos intézkedések megtételére késztették az oroszokat, hiszen ahogyan Ukrajnában, a balti államokban is jelentős orosz kisebbség él.

Az amerikai dokumentumok szerint az oroszok a balti államokban is terveztek és terveznek bizonyos destabilizáló akciókat, de ezek várhatóan olyanok lesznek, melyek még az ukrajnai intézkedéseknél is nehezebben lesznek Oroszországhoz köthetőek. Arra azonban mindenképp ügyelni fognak, hogy a NATO-nak semmiképp se lehessen tiszta indoka arra, hogy egységeket vagy nehézfegyvereket telepítsen a balti államokba. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.