Az ukránok azt állítják, hogy elfogtak 10 terroristát, akik robbantani akartak Odesszában

Terrorizmus
2015 április 08., 18:55
comments 60

Őrizetbe vettek tíz személyt, akik az ukrán hatóságok gyanúja szerint terrortámadásra készültek az áprilisi 10-i odesszai ünnepségen, és akik kapcsolatban álltak az orosz biztonsági szolgálattal – mondta Markijan Lubkivszkij, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) vezetőjének tanácsadója.

Elmondta, az őrizetbe vett személyek házilag készített bombákkal készültek merényletet végrehajtani a pénteki ünnepségen, ami a város náci Németország megszállása alóli felszabadulására fog emlékezni. A bombákat vasszögekkel, vágott vashuzaldarabokkal, anyacsavarokkal és más fémdarabokkal egészítették ki, hogy növeljék azok hatóerejét.

A gyanúsítottaknál végzett házkutatásokon bizonyítékot találták arra, hogy a Lubkivszkij által diverzánsoknak nevezett személyek velük kapcsolatban álló oroszokkal egyeztettek provokációk, tüntetések és flashmobok szervezéséről, amiknek a költségeit az Oroszországi Föderáció különleges szolgálata biztosította – mondta a tanácsadó.

Az ukrán hatóságok megállapították, hogy a diverzánsok közvetlenül az orosz biztonsági szolgálattól (FSZB) kaptak utasításokat, mégpedig egy Grjuza fedőnevű ukrán nőn keresztül.

A csoportot két részre osztották, egy politikai és egy fegyveres egységre. Az előbbi tagjainál a házkutatásokon ukránellenes propagandaanyagokat és oroszbarát szeparatista jelképeket találtak.

Az utóbbi csoport vezetője a feloszlatott, Berkut nevet viselő különleges belügyi egység tagja volt, és Kubinec fedőnéven volt ismert. Tőle robbanóeszközök készítésének útmutatóit, gyúlékony folyadékkal töltött üvegeket, 5 liternyi robbanószerekhez használt vegyi keveréket, pisztolyokat, golyóálló mellényeket, orosz zászlókat és az oroszok iránti rokonszenvet jelképező Szent György-szalagokat foglaltak le.

Folytatják a diverzáns szervezet többi tagjának őrizetbe vételét, vizsgálják részvételüket más bűncselekményekben, különösen a 2014. május 2-i tragédiához vezető eseményekben – mondta Lubkivszkij. Ezen a napon oroszbarát szakadárok csaptak össze Kijev-párti aktivistákkal Odesszában, ennek során a szakadárok a szakszervezetek székházába menekültek. Az épületet később felgyújtották, a tűz miatt 43-an haltak meg. (Unian via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.