Németország a sárban szeretné végighúzni Görögországot

gazdaság
2015 július 12., 21:15
comments 1028

A német kormány vezette görögleckéztető koalíció olyan javaslatokkal próbálja megalázni Görögországot, amit, ha elfogadna a görög kormányfő, akkor teljesen lehetetlen helyzetbe kerülne – eddig ez szivárgott ki a még mindig tartó európai csúcsról. Ahol ha nem döntenek nagyon gyorsan valamiről, akkor a görög bankok valószínűleg már holnap összeomlanak.

Az eurózóna németek által áterőltetett javaslataiból a komromisszumkészség csíráját sem lehet kiolvasni, a totális érzéketlenséget és bizalmatlanságot annál inkább.

A leginkább az verhette ki a biztosítékot a görög félnél, hogy az eurózóna 50 milliárd eurónyi biztosítékot követelne a további segítségért. Ilyen súlyos dolgot még soha nem követeltek egymástól európai országok (mármint a második világháború vége óta). Arról nem is beszélve, hogy valószínűleg nincs is ekkora értékben privatizálható vagyon, mint az a korábbi kudarcokból látszik.

Új követelés, hogy a hitelezők települhessenek vissza Athénba, és bármilyen újonnan benyújtott törvényt megvétózhassanak. A görög kormánynak továbbá mindent vissza kellene csinálnia, amit hatalomra kerülése óta megváltoztatott a 2012-ben kialkudott reformokból.

Mindezt azokon a feltételeken felül, amelyekben már korábban nagy nehezen szinte megállapodtak. Ezek között például a szigetek áfaemelése elég érzékenyen érintheti a rossz hírek áradata miatt egyébként sem olyan jól pörgő turizmust, Görögország egyetlen húzóágaztatát. De van benne nyugdíjkorhatár-emelés is, amit a szélsőbalos kormány nyilván nem fog könnyen lenyelni. Az európai vezetők most azt követelik, hogy ezeket az intézkedéseket mind fogadják el törvényként szerdáig – ehhez nagyjából holnap reggelig már meg is kellene írni őket.

Hasonlóan fura az a német javaslat, hogy ha a görögök nem fogadnak el minden az ultimátumok közül, akkor kerüljenek ki "átmenetileg", öt évre az eurózónából. Egy ilyen átmeneti drachmarezsim logikailag is lehetetlennek tűnik: ha működik a drachma, akkor miért térnének vissza az euróra? Ha meg nem, és tovább folytatódik a görög gazdaság mélyrepülése, akkor nem is lesznek képesek rá.

photo_camera AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER

Mindezt azok után, hogy a görög kormány gyakorlatilag kapitulált a múlt héten. Ma arról is kiszivárogtak hírek, hogy Ciprasz a pártján belül a szélsőbalos platformot is kiszorítja a kormányból, egyfajta gesztusként.

Ciprasz az AFP riportere szerint kemény szavakkal támadt Merkelre.

Egy Reuterses riporter szerint egyesek úgy látták, olyan volt az egész hangulata, mint az ovodában, amit a nyilatkozatok színvonala alapján teljes mértékben el lehet hinni:

Pedig nem ártott volna felnőni végre. Görögország bankrendszere és gazdasága egyre nagyobb károkat szenved a már két hetes bankzárlatban. A bankok már holnap csődbe mehetnek, a készletek apadnak, hamarosan jöhet az üzemanyag- és élelmszerhiány.

Ezen egyedül az Európai Központi Bank segíthet, ha hirtelen lazítana a görög bankokat segítő rendkívüli hitelprogramon. Ehhez viszont "politikai elköteleződés szükséges", mondta nemrég Mario Draghi, az EKB elnöke.

Angela Merkel a csúcs előtt arról beszélt, hogy elveszett a bizalom Görögország és az EU többi része között; ezzel a múlt heti görög népszavazásra utalt. A jelek szerint ezt a bizalmat csak akkor lehet visszaállítani, ha Görögországot kellőképpen megalázzák.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.