Van egy titkos táblázat, amiben a Google alkalmazottai megosztják egymással, mennyit keresnek

külföld
2015 július 21., 09:38
comments 266

A Google-t általában a transzparencia egyik kirakatcégeként szokás emlegetni, ehhez képest az amerikai cégvezetés nem nagyon örült Erica Baker kezdeményezésének. Erica egy délután a barátaival beszélgetett a cégen belüli fizetésekről, és úgy döntöttek, indítanak egy táblázatot, amibe mindegyikük beírhatja, mennyit keres. Először azonban véletlenül nemcsak a csoportjukon belül osztották meg a dokumentumot, hanem minden Google-dolgozóval. Mire levették volna, már más egységek dolgozói is elkezdtek a táblázatba irkálni.

Az Egyesült Államok törvényei tiltják, hogy a munkaadók bármilyen módon akadályozzák az alkalmazottakat abban, hogy a keresetükről osszanak meg információkat egymással, de bátorítani sem kötelességük ezt. Ha ugyanis nyilvánosak a fizetések, azon a munkáltató veszít, hiszen hamarabb rájönnek a dolgozók, ha kollégáikhoz képest alulfizetik őket. A Google-nél páran rá is jöttek, a táblázat alapján kértek és kaptak fizetésemelést. Mikor Erica Baker eljött a Google-tól, a cég dolgozóinak nagyjából 5 százaléka töltötte fel keresetét a táblázatba.

Az embereknek tetszett a dolog, sokan honorálni is akarták Erica ötletét, és bónuszokat szavaztak meg neki. Aki a Google-nél bónuszt kap, annak a következő havi fizetése 150 dollárral növekszik. Szóval Ericának egy csomóan adtak bónuszt a táblázat miatt, de kiderült, hogy ezekből csak akkor lehet pénzt is látni, ha a közvetlen felettes jóváhagyja őket.

És Erica Baker közvetlen felettese egyetlen bónuszt sem hagyott jóvá, amit a nő a táblázatért kapott volna.

Részben ezért Erica Baker azóta el is jött a Google-től.

A Google Laszlo Bock, a Google egyik HR-vezetője szerint a cég kifejezetten igazságtalanul fizet, a bértárgyalásoktól függően más-más béren dolgoztatja ugyanabban a munkában a dolgozókat. A különbségek eredetileg teljesítményalapúak, viszont Bock szerint mint minden rendszerben, egy idő után a Google-nél is félrecsúszik az igazságosság, és nem a teljesítmény lesz a döntő a fizetésben, hanem hogy ki hogyan viselkedik a feletteseivel a bértárgyalásain. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.