Szijjártó „keményen” beszólt „egyes európai vezetőknek”

politika
2015 szeptember 01., 12:25
comments 249

Mára világossá vált, hogy egyes európai vezetők az európai értékekkel és érdekekkel ellentétesen viselkednek, amikor a bevándorlási kihívásokkal kell szembenéznünk

– mondta a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek a szlovéniai Bledben rendezett stratégiai konferencián, ahol Miro Cerar szlovén miniszterelnökkel, Karl Erjavec szlovén külügyminiszterrel, illetve Daniel Mitov bolgár és Nikola Poposzki macedón külügyminiszterrel is találkozott.

Európa keleti és nyugati oldala a kérdésben nagyon egymásnak feszült, Szijjártó Péter például napok óta szócsatát vív többek között a franciákkal, ez a beef is nekik, illetve az osztrákoknak szólhatott.

A miniszter szerint az Európai Unió (EU) által javasolt kötelező kvóta megszabására épülő politika két okból is megbukott.

  1. Miközben 60 ezer ember újraelosztásáról beszélt az EU, addig csak Magyarország déli határára 160 ezer menekült érkezett az idén.
  2. Mindez gyakorlatilag biztatást jelentett a bevándorlók, és ami még ennél is súlyosabb, az embercsempészek számára.

„Eközben pedig egy összehangolt lejárató kampánnyal, illetve hazug állításokon alapuló kritikával szembesültek azok, akik érdemi lépéseket próbálnak tenni” – mondta Szijjrátó a Magyarországot érő bírálatokra utalva.

Mint mondta, drámai a helyzet a Nyugat-Balkánon: nyilvánvalóan sem Macedóniától, sem Szerbiától nem lehet elvárni, hogy megállítsák a menekültek áradatát, miközben ezek az emberek az EU-ból érkeznek hozzájuk, Görögország mint EU-tagállam nem regisztrálja a menekülteket, és azok könnyedén jutnak el Macedóniába.

Magyarország szorgalmazza, hogy mielőbb tartsanak menekültügyi konferenciát Budapesten az EU-tagállamok, a nyugat-balkáni országok és Törökország részvételével, a Nyugat-Balkánon ugyanis olyan helyzet alakult ki, amit az uniónak észre kell vennie és kezelnie kell. Mint mondta: „Nagyon hosszú ideje küzdünk azért, hogy az EU elismerje, hogy a nyugat-balkáni útvonalon keresztül nagyobb nyomás helyeződik Európára, mint a Földközi-tengeren keresztül.”

Pénteken rendkívüli visegrádi találkozó is lesz, a soros uniós elnök, Luxemburg részvételével, mert Közép-Európának egységes hangon kell beszélnie – mondta.

Magyarország ezentúl is be fogja tartani az uniós jogszabályokat, amik közül az egyik legfontosabb irány a schengeni szabályok betartása, az EU külső határainak megvédése pedig a tagállamok felelőssége és kötelessége – mondta Szijjártó, aki szerint a schengeni kódexnek megfelelően ki kell kényszeríteni, hogy aki be akar lépni a schengeni övezetbe, az határátkelőn keresztül és annak nyitvatartási idejében tegye ezt. Magyarország ezt teszi, miközben a nemzetközi médiában lejárató kampánnyal kell szembesülnie – mondta, ahogy azt is:

„Ez kiábrándító, mert ha nem ezt tennénk, akkor azt rónák fel nekünk, hogy nem teszünk eleget kötelezettségeinket.”

A miniszter szerint méltatlan, ahogy Európa a menekülthelyzethez áll:

„Az Európai Unió politikusainak felelősen kell nyilatkozniuk, mert a tűzzel játszanak, a félreértelmezések pedig agressziót szülnek.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.