A horvátok elkezdték busszal hordani a menekülteket a magyar határra

külföld
2015 szeptember 18., 09:22
comments 1139

Miután mi lezártuk a magyar-szerb határt, a migránsokat Horvátországba terelték a szerbek. Több mint tízezer menekült érkezett az országba, végül 14 ezernél feladták a küzdelmet, és igyekeznek minél gyorsabban megszabadulni a migránsoktól, akiről korábban a horvát miniszterelnök azt mondta, hogy szívesen látja őket, de amúgy sem Horvátország a céljuk.

photo_camera Magyar rendőrök a beremendi átkelőnél.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Ma délben sajótájékoztatót tartott Zoran Milanović horvát miniszterelnök, rögtön ezután pedig a Jutarnji List beszámolója szerint a horvát hatóságok Tovarnikból és Pélmonostorból elkezdték autóbuszokkal a magyar határra hordani a menekülteket.

UPDATE 14:30: A jelek szerint Horvátország egyelőre csak hatszáz menekültet indított el Magyarország felé, a Pélmonostoron összegyűlteket. A magyar határhoz közeli Eszékről inkább Zágrábba viszik őket - ahonnan Milanović sajtótájékoztatója után nagyjából 150 menekültet a szlovén határhoz buszoztattak.

Update 2, 15:06: Megérkezett tíz, menekülteket szállító busz Beremendre. A Jutarnji jelentése szerint egy fiatalokból álló, 15 fős csoport átrohant a határállomás melletti mezőn, magyar rendőrök kergetik őket.

UPDATE 3, 15:36: A legfrissebb horvát sajtóhírek szerint további buszok érkeztek a beremendi határátkelőhöz, így már összesen 1700 menekült várakozhat ott. A határ magyar oldalán a rendőrök élőlánccal próbálják feltartóztatni őket.

photo_camera Délutánra már kb. 1700 menekültet buszoztattak a határra a horvátok.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Milanović péntek déli sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy Horvátország ezentúl regisztrálni sem hajlandó a menekülteket, és a határait sem zárja le, mert erre sem eszközük, sem akaratuk sincs.

"Nem fogjuk megakadályozni, hogy az emberek belépjenek, de azt sem, hogy kilépjenek az országból. Horvátország nem lesz hot spot” - mondta.

A sajtótájékoztatón megkérdezték, hogy Szlovéniába küldik-e a menekülteket, amire Milanović csak annyit felelt, hogy

szerinte Magyarország sokkal közelebb van.

Egy újságíró felvetette, hogy ebből nem lesznek-e összecsapások a magyar határon, ahova a magyar kormány a hadsereget akarja kivezényelni. Milanović erre válaszolva úgy tett, mintha nem is tudna erről a tervről - amúgy hivatalosan nem is tudhat, mert a két ország egyáltalán nem egyeztet egymással ebben a kérdésben, de Szijjártó Péter magyar külügyminiszter tájékoztatása szerint másban sem nagyon -, így csak annyit mondott, hogy "ha majd küldenek katonákat, akkor majd meglátjuk. Gondolom, hogy ott lesznek a kameráikkal".

Orbán Viktor péntek reggel a szokásos rádióinterjújában jelentette be, hogy már az éjjel megkezdték az ideiglenes műszaki határzár - magyarán: a gyoda - telepítését a magyar-horvát határ 41 kilométeres szakaszán. "Ugyanazt az akciót kell végrehajtani, mint amit végrehajtottunk a szerb-magyar határon" - mondta. Vagyis a határon már most is vannak katonák, igaz, ők egyelőre nem a határt védik, csak a kerítést építik.

A hírek szerint Beremenden lesz az új, a röszkeihez hasonló tranzitzóna, ami a Horvátországból érkezőket fogadja majd. Tegnap már majdnem ötszáz migráns érkezett Magyarországra, őket előbb Siklósra, majd az osztrák határhoz, Szentgotthárdra vitték a magyar hatóságok buszokkal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.