Obama szerint az oroszok tovább erősítik az Iszlám Államot

külföld
2015 október 02., 21:14
comments 238

Az amerikai elnök szerint a Bashar al-Asszád elnököt támogató orosz légicsapások a a föld alá kényszerítik a mérsékelt ellenzéket, és ezzel csak az ISIS-t erősítik. Obama visszautasította azt az orosz álláspontot, miszerintaz Asszád ellen harcoló ellenzékiek is ugyanolyan brutális terroristák lennének, mint az Iszlám Állam fegyveresei.

Az orosz légierő már harmadik napja hajt végre légitámadásokat szíriai célpontok ellen, de ezekből eddig nagyrészt nem az Iszlám Állam fegyveresei, hanem a szír kormány ellen lázadók kaptak.

Obama elmondta, hogy a problémát itt Asszád jelenti és az a brutalitás, amit a szíriai emberekre szabadított, ezt pedig meg kell állítani. Kijelentette, hogy nem fognak részt venni olyan hadműveletekben, amelyek azoknak a megsemmisítésére irányul, akiknek elege lett az Asszád-rezsimből. Hozzátette, hogy a katasztrófa biztos receptje az, hogy az oroszok ezeket a csoportokat is terroristának tartják.

Elmondta, hogy azok az iráni és orosz tervek, amelyek Asszád támogatásával akarnak békét teremteni, csak még kiszámíthatatlanabbá fogják tenni a mostani helyzetet, és önmagában a katonai megoldás nem fog működni. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.