Amikor Dirk Gerkens még a Tv2-t és kormányt gyalázta egyszerre

Média
2015 október 16., 11:54
comments 63

"Új vezetőség van az RTL Klub közvetlen riválisánál, a Tv2-nél. Mit gondol erről?

Azt gondolom, hogy a Tv2-nek átigazolási díjat kellene fizetnie a tőlünk átvett tévés szakemberek után (nevet)."

Ezt Dirk Gerkens nyilatkozta az Origónak még 2011-ben, az RTL Klub vezérigazgatójaként. 

A magyar RTL-t 14 évig irányító Dirk Gerkenst tegnap már mint a Tv2 új vezérigazgatóját mutatták be. Nemcsak azért éles a váltás, mert a legnagyobb konkurenciához igazolt. Ez még megmagyarázható azzal, hogy Gerkens megsértődött a nagy RTL-re, amiért a nemzetközi csoport beáldozta őt a magyar kormánnyal folytatott alkudozásban. Gerkens márciusi távozása volt ugyanis az egyik feltételea békekötésnek, és így a magyar RTL reklámadója csökkentésének. 

De éppen az RTL-kormány háborúban vált egyértelműen kormányellenessé az addig a háttérben óvatos semlegességet mutató Gerkens. Tavaly nyilatkozatokban már egyszerre ütötte a kormányt és a Tv2-t. 

A Financial Timesnak tavaly nyáron azt mondta, hogy az RTL Klub maradt az utolsó jelentős független tévécsatorna, és a kormány célja egyértelműen az, hogy az állam olcsón felvásárolja a csatornát, vagy kiüsse a piacról. 

Ugyanekkor a Washington Postnak is nyilatkozott. Azt mondta, sok hirdetőjük átment a Tv2-höz, aminek az új tulajdonosai (akkor még Yvonne Dederick és Simon Zsolt) Fidesz-közeli üzleti körökhöz kapcsolódnak.

Pedig ekkor a tulajdonosok még nem is annyira egyértelműen voltak köthetőek a kormányzathoz, mint a filmügyi kormánybiztos, kaszniókoncessziós szerencsés Andy Vajna, akit információnk szerint Orbán Viktor kimondottan megkért, hogy vegye meg a Tv2-t. 

A Tv2 eddigi tulajdonosairól Gerkens tavaly májusban azt mondta a Kreatívnak adott interjúban:

"Személyesen hogyan látja a TV2 felvásárlását?

Van barátnője?

Igen.

Ha a barátnője megkérdezi, hogy mit csinált előző este, és csak egy részét mondja el, akkor hazudik vagy sem?

Á dehogy!

Több mint húsz éve vagyok a médiaszakmában, de a management buyout ilyen formája teljes újdonság számomra."

Strómanok

Aztán tavaly júniusban ennél is tovább ment, a Liberationnak nyilatkozva egyszerűen strómanoknak nevezte a Tv2 tulajdonosait. Akkor még arról beszélt, hogy a reklámadót a magyar kormány eszközként használja. 

Kormányoldalról a reklámadó tervét először akkor dobták be, amikor a német tulajdonos árulni kezdte a Tv2-t, és a súlyos adó hírével elriasztották a külföldi érdeklődöket. Gerkens szerint a Tv2 strómanokon keresztül így került kormányközeli üzletemberekhez. 

Aztán a kormány az RTL ellen használta a reklámadót annak kizsarolására, hogy a nemzetközi csoport adja el a magyar csatornát. 

Gerkens itt is, és később is azt mondta, hogy a családját elköltöztette Magyarországról, ő maga pedig testőrökkel jár, mert - meg nem nevezett helyről - fenyegetéseket kapott.

Az RTL a csatornától végül nem vált meg, de a kormány számára kellemetlenné váló Gerkens leváltásába belementek. 

És a jelek szerint Gerkens személyes sértettsége erősebb, mint a kormánnyal szembeni fenntartásai. Mert az ugyan még nem teljesen világos, hogy a két előző tulajdonos, Yvonne Dederick és Simon Zsolt kinek adta el a tévét működtető céget, Andy Vajnának vagy Simicska Lajos médiaügyi mindenesének, Fonyó Károlynak. Ez sem a vevőknek, sem a kormánynak, sem Gerkensnek nem mindegy. Simicskáék ugyanis már megüzenték, hogy náluk - ha valóban az övék lett a Tv2 -, nem lesz vezérigazgató Gerkens. A kormánynál viszont komoly szakemberhiánnyal küzdhetnek, ha belementek abba, hogy Gerkens kerüljön a Tv2 élére.

Gerkens tehát visszatért, és mintha kicserélték volna. A Népszabadságnak ezt nyilatkozta:

"Miután bevezették a reklámadót, többször is élesen bírálta a kormányt és a fideszes politikusokat, akik szintén keményen osztották az ön által irányított tévét. Nem érzi problémásnak, hogy egy olyan társaságnak fog dolgozni, amelyet kormányközelinek könyvelnek el?

Miért is kormányközeli?

Andy Vajna kormánybiztos, ugyanakkor közismerten jó viszonyt ápol Rogán Antal kabinetminiszterrel és Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadóval. Vajna különféle üzleteit gyakran kisegítette a kormánypárti többség a parlamentben a törvényhozás során.

– Mi a kérdés?

– Mit gondol erről?

– Nem lesz kormányközeli a TV2."

Nyilván más így a helyzet, hogy már nem stórmanok a tulajdonosok, hanem a fideszes vezetőkkel szoros viszonyt ápoló, és a tévét külön kérésre megvásároló Andy Vajna. Már ha ő az új tulajdonos 

Magáról a Tv2-ről Gerkens azt mondta:

"Egyébként van, amiben a TV2 már most nyeri a nézettségi versenyt. Elismerem, nem a főműsoridőben, de a Mokka és a Tények sikeres a maga műsorsávjában". 

Korábban még ez volt a véleménye:

"Ha Simon Zsolt (eddigi Tv2-s vezérigazgató) elhiszi, hogy a késő reggeli nézők ugyanannyit érnek, mint a főműsoridős nézők, akkor értetlenül állok előtte, mivel ő ügynökségi oldalról érkezik. Ez óvoda.  Ha a valóságot nézzük, a helyzet az, hogy nézettségben a TV2 nem az RTL Klubbal, hanem az RTL 3-mal versenyez: egyik hónapban ugyanis az RTL 3-at, másik hónapban a TV2-t nézik kicsit többen."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.