Oroszországban már tesztelik, hogy le tudnának-e csatlakozni az internetről

külföld
2015 október 18., 11:04
comments 283

A brit Telegraphnak nyilatkozó szakértők szerint

Oroszország teszteket végzett arról, hogy le tudnák-e vágni az országot a világhálóról.

Az orosz Er Telecom internetszolgáltató igazgatója, Andrej Szemerikov szerint a teszteket az orosz tájékoztatási minisztérium és a helyi NMHH, a Roszkomnadzor rendelte el, azt vizsgálták, hogy a DPI forgalomellenőrző rendszerrel teljesen blokkolni tudják-e a külföldi szájtokat.

Azt próbálták felmérni, hogy maga az orosz hálózat működőképes marad-e, ha elzárják a világtól.

Az orosz hatóságok hivatalosan tagadták, hogy ilyen kísérletek lettek volna. Az orosz RBK újságnak nyilatkozó Roszkomnadzor-szóvivő szerint Szemerikov szavait kiragadták a szövegkörnyezetből. A lap ugyanakkor úgy tudja, hogy tavaly júliusban már végeztek ilyen teszteket - igaz, akkor arra voltak kíváncsiak, hogy egy nyugati szankció esetén életképes maradna-e az orosz hálózat.

Most viszont egy, az orosz titkosszolgálatok módszereit ismerő elemző, Andrej Szoldatov szerint a cél annak tesztelése, hogy el tudják-e vágni az orosz közvéleményt a külföldi hírforrásoktól, aminek Putyin bármilyen belső feszültség esetén nagy hasznát vehetné. (Via Fox News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.