A magyarok 40 százaléka bedől a 19 százalékos hozam ígéretének

gazdaság
2015 október 30., 11:26
comments 189

Elképesztően műveletlenek a magyarok pénzügyileg, vonhatjuk le az eddig is köztudott következtetést az OTP öngondoskodási index felméréséből.

A magyarok 32 százaléka otthon, készpénzben tartja az összes megtakarítását – úgy, hogy a pénznek nincs hozama, viszont folyamatosan rettegni kell, hogy ne vigyék el a betörők.

A felmérés legaggasztóbb része az, amiből kiderül, mekkora tartalék van még a piramisjátékos Jolikák, Marcsikák és Cirmosok, vagy a még keményebb, ügynökhálózattal dolgozó bűnözők trükkjei előtt. Az OTP felmérése szerint tízből négy magyar nem gyanakodna, ha valaki éves 19 százalékos garantált hozamot ígérne neki, 75 százalékunk pedig simán betenné a pénzét egy 9 százalékot ígérő befektetésbe – most, amikor az alapkamat 2 százalék alatt van.

Ez összefügghet azzal, hogy a megkérdezettek az inflációt és a betéti kamatokat is átlagosan 6-6 százalékra tippelték, pedig az előbbi nulla, az utóbbi pedig legfeljebb 3 százalék volt a felmérés idején. A felmérés szerint tíz százalékos hozam alatt a többség szerint nem is éri meg betenni a pénzt a bankba, ami most tényleg elég irreális elvárás, és a magas garantált hozamot ígérő csalókhoz tereli az embereket.

A magyarok 41 százalékának egyébként fogalma sincs, hogy miből fog megélni idős korában. 69 százalékuk pedig a magyar államtól várja a probléma megoldását – ez jelentősen nőtt az utóbbi években. Azt is gondolják átlagosan a felmérés szerint, hogy a jelenlegi átlagkeresetük 64 százalékát kapják majd meg nyugdíjas éveiben, miközben az önkéntes pénztárak szakértői szerint a valóság inkább a 40 százalékhoz lehet közel.

photo_camera

(OTP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.