Közel hét éve ugyanakkora az államadósság

gazdaság
2015 november 17., 09:34
comments 100

Hiába lassult a magyar gazdaság a harmadik negyedévben, miközben átmenetileg a költségvetési hiány is megugrott, mivel az EU nem fizetett néhány hónapig, mégis esett a GDP-arányos államadósság 0,8 százalékponttal 78 százalékra, derült ki az MNB adataiból.

Persze ez nem oszt vagy szoroz sokat: 2009 óta lényegében ugyanott van a GDP-arányos államadósság.

photo_camera Forrás: MNB.

Ami viszont változott, az az, hogy mennyi kápé van a magyar háztartásoknál. Iszonyú sok:

photo_camera Forrás: MNB.

Amióta alacsonyak a kamatok, van tranzakciós adó és ingyenes a készpénzfelvétel, tehát 2013 eleje óta 56 százalékkal, 1300 milliárd forinttal több készpénz van a magyar háztartásoknál. A növekedés folyamatos. Amivel csak olyan bajok vannak, hogy mivel szinte lekövethetetlen a készpénzmozgás, ezért a korrupció melegágyának tartják – és közben még izgulni és kell, hogy ne lopják el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.